Υπ.Υγείας: Ο κάθε γιατρός να αξιολογήσει ατομικά τι έχει να κερδίσει και τι έχει να συνεισφέρει στο ΓεΣΥ

Είναι δεδομένο και φαίνεται από τη σημερινή παραίτηση ότι κάποια μέλη δεν θέλουν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για τους δικούς τους λόγους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγείας και τις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό, κληθείς από εκπροσώπους των ΜΜΕ να πει εάν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας θα υλοποιηθούν, δεδομένων και των αντιδράσεων που εκφράζονται, ο κ. Υπουργός εξέφρασε βεβαιότητα για την εφαρμογή των αλλαγών. «Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, δεν είπαμε ότι είναι εύκολο εγχείρημα. Εμπόδια υπάρχουν, θα υπάρξουν και αντιδράσεις. Αλλά ο στόχος μας -και το έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές σαν Κυβέρνηση- είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει ομόφωνα ψηφιστεί (σ.σ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων) και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί στη νομοθεσία», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Σε σχόλια δημοσιογράφου για παραίτηση παιδιάτρου από τον ΠΙΣ που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να σχολιάσει θέματα που αφορούν τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, σημειώνοντας ωστόσο πως «εγώ τοποθετήθηκα την περασμένη εβδομάδα με τα γνωστά θέματα που είχαν έρθει στην επιφάνεια με το “μνημόνιο συναντίληψης” και έχω εκφράσει και δημόσια την άποψη και τη θέση μου για συγκεκριμένα μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ».

Συνεχίζοντας δήλωσε πως «είναι δεδομένο και φαίνεται από τη σημερινή παραίτηση ότι κάποια μέλη δεν θέλουν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για τους δικούς τους λόγους. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η ιατρική κοινότητα και ο κάθε γιατρός να αξιολογήσει ατομικά τι έχει να κερδίσει, τι έχει να συνεισφέρει στο ΓεΣΥ, διότι είναι μια κοινωνική προσφορά την οποία οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο ΠΙΣ προωθεί δικά του συμφέροντα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όταν την ίδια μέρα που δημιουργήθηκε το θέμα με το “μνημόνιο συναντίληψης” ανακοινώνεται και μια ιδιωτική πλατφόρμα, όπως την ονόμασαν “αντι- ΓεΣΥ”, από μέλη που οι ίδιοι ισχυρίζονται, όπως ο κ. Αρμεύτης, ότι εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ, που ισχυρίστηκαν ότι αξιολογήσαν και το ίδιο το “μνημόνιο”, τότε πως μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται εκ μέρους των γιατρών ένταξη στο ΓεΣΥ και παράλληλα να δημιουργηθεί κάτι κατ’ όνομα ανταγωνιστικό; Διότι ανταγωνιστικό δεν είναι».

Σε ερώτηση εάν θα μπορέσει η Κυβέρνηση να ξεπεράσει την άρνηση για ένταξη στο ΓεΣΥ και την προσπάθεια κάποιων για δημιουργία «αντι-ΓεΣΥ», ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εναπόκειται και σε εμάς (σ.σ. την Κυβέρνηση) και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να πείσουμε την ιατρική κοινότητα για τα πλεονεκτήματα του ΓεΣΥ και με την πάροδο του χρόνου να ενταχθούν».

Πρόσθεσε πως «κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το Σχέδιο θα λειτουργήσει και από την πρώτη μέρα θα κυλήσουν όλα αρμονικά. Εμπόδια θα υπάρξουν και στον πρώτο καιρό εφαρμογής. Καμία αλλαγή δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά όταν μιλούμε για μια τέτοια, τεράστιου μεγέθους μεταρρύθμιση. Θα υπάρξουν εμπόδια, θα υπάρξουν και προβλήματα και στην εφαρμογή, τα οποία θα επιλυθούν σταδιακά και γρήγορα, ούτως ώστε σε κάποιους μήνες ειδικά μετά την εφαρμογή, να κυλούν όλα ομαλά. Το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές ότι και στα άλλα Σχέδια Υγείας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, ένα ποσοστό των γιατρών εντάσσονται από την πρώτη μέρα, γύρω στο 25-30%. Εμάς, και του ΟΑΥ, στόχος μας είναι και προς εκεί είναι όλες οι ενέργειες να ενταχθεί ο αριθμός αυτός, έτσι ώστε την πρώτη μέρα να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ικανοποιητικά τον Κύπριο ασθενή. Και με την πάροδο των μηνών να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε στο σημείο και στο όραμα που έχουμε θέσει».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή του επίσκεψη στο ΤΕΠΑΚ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας και το ΤΕΠΑΚ διατηρούν εδώ και χρόνια συνεργασία.

«Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν μέσω της εκπαίδευσης. Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Πρύτανη να παρευρεθώ σήμερα εδώ για να ενημερωθώ για τα προγράμματα που προσφέρουν, καθώς και για δύο νέα προγράμματα που προγραμματίζουν να προσφέρουν, που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν και να ενισχύσουν τους επαγγελματίες υγείας ενόψει και των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έρχονται στον τομέα της Υγείας», ανέφερε.