Υπ. Υγείας: Λύπη για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους ιατροδικαστές

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να εκφράσει τη λύπη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί κατ’ επανάληψη νεκροτομές (πέντε συνολικά) σε εκλιπούσα από εγνωσμένου κύρους ιατροδικαστές.

Θα θέλαμε να απολογηθούμε πρωτίστως για την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια της εκλιπούσας. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα του τομέα της ιατροδικαστικής που πηγάζουν κυρίως από τη διοικητική δομή της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εντοπίζουμε πως υπάρχει κενό ως προς τον τρόπο αξιολόγησης, ένα γενικό πρόβλημαπου αφορά όλους τους ιατρικούς λειτουργούς που αξιολογούνται εν γένειμε βάση τις διαδικασίες του Δημόσιου Τομέα.

Η απουσία βέλτιστων πρακτικών, δεικτών απόδοσης και ποιοτικών ελέγχων αποτελούν στο σύνολό τους προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν με την επικείμενη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Εν αναμονή, όμως, της εφαρμογής της αυτονόμησης, και επειδή τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναζητώντας πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, πραγματοποιεί ήδησυναντήσεις τόσο ενδοϋπηρεσιακά όσο και με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες,ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς.

Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει ήδη υπόψιν του δύο πιθανές λύσεις, σε διαβούλευση και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε διορθωτικά μέτρα.

Εν προκειμένω και μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, θα υποβληθεί στον Υπουργό Υγείας, ως η αρμόδια Αρχή, έκθεση γεγονότων και εάν διαπιστωθεί ότι προκύπτει οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στις δέουσες ενέργειες.