Υπ. Υγείας: Η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυστηροποιήσει τα μέτρα

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου προέβη σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου για την περίοδο Μαρτίου 2018-Ιουνίου 2021

Η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυστηροποιήσει τα μέτρα, αλλά με στοχευμένες ενέργειες να διασφαλιστεί ότι η κοινωνικοποίηση γίνεται με ασφάλεια, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο Μαρτίου 2018-Ιουνίου 2021.

Κληθείς να σχολιάσει τη διστακτικότητα των νεαρότερων ηλικιών για εμβολιασμό, και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κυβέρνηση επεξεργάζεται την παραχώρηση κινήτρων στα άτομα που θα εμβολιαστούν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως για την εξέταση πιθανών κινήτρων για τα άτομα που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν, έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία σε αυριανή της σύσκεψη θα εξετάσει διάφορες εισηγήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. «Γίνεται επεξεργασία, ούτως ώστε να εξευρεθεί ένα πλαίσιο και ένα πλάνο κινήτρων. Το θέμα των κινήτρων πρέπει να αξιολογηθεί στην ολότητά του», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που παίρνουμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία στις πύλες εισόδου είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες μπαίνουν σε κατηγορία, και όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ υιοθετείται η κατηγοριοποίηση του ECDC και όσον αφορά χώρες εκτός ΕΕ συνεχίζει η αρμόδια Επιτροπή να κατατάσσει τις χώρες σε κατηγορία. Ανάλογα με την κατηγορία, αν είναι στην Πορτοκαλί Κατηγορία χρειάζεται ένα τεστ για να έρθει κάποιος, αν είναι στην Κόκκινη Κατηγορία δύο τεστ κι αν είναι στην Γκρίζα Κατηγορία και καραντίνα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αφίξεις από Ρωσία, τονίζοντας ότι οι επιβάτες από τη Ρωσία (Κόκκινη Κατηγορία) πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ και κατά την άφιξή τους στην Κύπρο υποβάλλονται ξανά σε 2ο τεστ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, σε συνεννόηση με τον ομόλογό του Υπουργό Μεταφορών, στους επιβάτες από την Κόκκινη Κατηγορία θα γίνεται και rapid test επιπλέον του PCR ώστε να υπάρχει πρώτη και άμεση ένδειξη για το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς εάν, με βάση την εμπειρία του και δεδομένης της έξαρσης των τελευταίων ημερών, ο νέος Υπουργός θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για παρεμβάσεις για περιορισμό της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως «πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι η επαναφορά αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένα μέτρα ούτως ώστε να συνεχίζει η κοινωνικοποίηση του κόσμου αλλά με ασφάλεια. Σε αυτή την φιλοσοφία εντάσσεται η εισήγησή μου για επαναφορά του SafePass σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτισμός (μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης, κτλ). Εμείς εντοπίσαμε το πρόβλημα στην ιχνηλάτηση στους χώρους αυτούς. Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Οι λόγοι είναι πολλοί, και η πανδημικοί κούραση και πολλοί άλλοι λόγοι. Κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις στον κόσμο για να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν συμβαίνει αυτό, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Και είναι ουτοπία μετά από 16 μήνες ενημέρωσης για την πανδημία, να περιμένουμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου ή της μικρής μερίδας του κόσμου που δεν λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Το πιο σημαντικό και αυτό που θα λύσει το πρόβλημα, εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, είναι ο εμβολιασμός. «Και τα οφέλη από τον εμβολιασμό φαίνονται ήδη και στην Κύπρο. Στις ηλικίες που η κάλυψη είναι ψηλή, τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά, και αυτοί ακόμα που νοσούν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ούτε έχουμε θανάτους. Τα κρούσματα παρατηρούνται σε ηλικίες κάτω των 40 ή ακόμα και κάτω των 25 και στους χώρους που προανέφερα. Γίνονται προσπάθειες και προσπαθούμε να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η λύση είμαστε εμείς με τη συμπεριφορά μας. Βλέπουμε όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει ή θέλει χρόνο. Επομένως κάτι πρέπει να γίνει. Ας υποθέσουμε ότι εμβολιάζουμε την επόμενη εβδομάδα 10-15% του πληθυσμού. Αυτοί θα αποκτήσουν ανοσία στον επόμενο έναν μήνα. Σε αυτόν τον μήνα όμως κάτι πρέπει να κάνουμε για να ελέγξουμε την έξαρση της πανδημίας. Η εισήγηση η δική μου, εφόσον το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς τους χώρους, είναι να επανέλθει το SafePass, ούτως ώστε οι εμβολιασμένοι να κινούνται ελεύθερα και όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν και είναι δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί και είναι σεβαστό το δικαίωμά του, αλλά είναι σεβαστό και το δικαίωμα των εμβολιασμένων. Άρα για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων μας στην ασφάλεια και να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, αυτοί που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, να μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους με αρνητικό τεστ, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να θέτουμε. Όχι αυστηροποίηση των μέτρων αλλά να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνικοποίηση γίνεται με ασφάλεια».

Ερωτηθείς εάν χρειάζεται να αυξηθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε ότι χρειάζεται αύξηση των ελέγχων, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν είμαστε αστυνομούμενο κράτος για να υπάρχει ένας Αστυνομικός για να ελέγχει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Κληθείς να πει εάν έχει συναντηθεί με τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Υγείας και κατά πόσο τον έχει ενημερώσει για τα θέματα που εκκρεμούν, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι είχε ήδη δύο συναντήσεις με τον κ. Χατζηπαντέλα, κατά τις οποίες τον ενημέρωσε λεπτομερώς για τα ζητήματα του Υπουργείου και τα θέματα που εκκρεμούν για ολοκλήρωση. Όπως ανέφερε, ο κ. Χατζηπαντέλας θα συμμετάσχει στην αυριανή σύσκεψη για τον καθορισμό του πλαισίου των κινήτρων που θα δοθούν στα άτομα που εμβολιάστηκαν.

Πρόσθεσε πως πλέον, μετά από 16 μήνες, υπάρχουν οδηγίες, «υπάρχει ένα εγχειρίδιο, που μπορεί να μην έχει γραφτεί, αλλά υπάρχει. Λάθη έχουν γίνει, ουδείς αλάνθαστος, έχουμε επικριθεί για τα λάθη μας. Δοκιμάσαμε διάφορα μέτρα και ξέρουμε τι δουλεύει και τι όχι. Άρα ο νέος Υπουργός μπορεί να δει τι έγινε, τον έχω ενημερώσει πλήρως και υπάρχει αυτό το άγραφο εγχειρίδιο για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την πανδημία».

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική με την ολοκλήρωση της θητείας του, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τη θέση του ότι, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, δεν ήταν αυτοσκοπός του να κάνει καριέρα στην πολιτική, αλλά η υλοποίηση του ΓεΣΥ. «Η πολιτική με ενδιαφέρει με την άποψη της συνεισφοράς στην κοινότητα και στην κοινωνία», σημείωσε.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για τη στήριξη που του προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και τους Λειτουργούς του Υπουργείου του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ για το έργο που παράγουν.

Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη βοήθεια και για την εποικοδομητική κριτική, που συνέβαλε στη βελτίωση των θεμάτων του Υπουργείου.