Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα

(α) Επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 10 Ιανουαρίου. Κατά την επιστροφή, όλοι ανεξαιρέτως, μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εξέταση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών.

  • Στην απόφαση περιλαμβάνονται όλοι ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, όπως και τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης με COVID-19.
  • Ό έλεγχος για τη συγκεκριμένη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί προσκομίζοντας σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα το αποτέλεσμα της εξέτασης Rapidtest.

(β) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19  με τις δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια και μία δόση για μονοδοσικό εμβόλιο, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εξέταση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο.

  • Τονίζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο 7 ημερών για να προχωρήσουν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapidtest.
  • Κάθε οργανισμός, εταιρεία, επιχείρηση, δύναται να ορίσει συγκεκριμένη ημέρα στην οποία θα γίνεται ο έλεγχος των εργαζομένων για την εβδομαδιαία εξέταση Rapidtest.
  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική/3ηδόση εμβολίου.
  • Για τα εμβολιασμένα άτομα ή τα άτομα που έχουν νοσήσει κατά της COVID-19 η εξέταση Rapidtest παραχωρείται δωρεάν, όπως και για τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και δεν έχει παρέλθει η περίοδος που απαιτείται για τη λήψη της 2η δόσης.
  • Διευκρινίζεται πως εάν σε ένα χώρο εργασίας καταγραφεί αλυσίδα μετάδοσης, θα υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως σε εξέταση.
  • Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αρχίσουν απο τις 29 Δεκεμβρίου.

 (γ) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, συστήνεται όλοι οι πολίτες πριν την επίσκεψη τους σε οικίες να έχουν διενεργήσει τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα. Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών συστήνονται για άτομα που δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ενώ άτομα που έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου δύνανται αντί Rapid test να διενεργήσουν self test.

  • Συστήνεται η διενέργεια selftest και στα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

 

  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος μέσω selftest οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, για να τους παραπέμψει για εξέταση PCR στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας της επαρχίας διαμονής τους.

 

  • Οι πολίτες που δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Συντονισμού Ιατρείων Δημόσιας Υγείας στο emailiatreiadygeias@moh.gov.cy στέλνοντας τα στοιχεία ταυτοποίησής τους (όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης και επαρχία), καθώς και μια φωτογραφία του θετικού τους self-test.

 

  • Υπενθυμίζεται πωςη παρουσία σε οικίες επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανηλίκων.

(δ) τη μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της νόσου COVID-19 από 6 μήνες (180 ημέρες) σε 3 μήνες (90 ημέρες) με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

  • Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

(ε) Από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία), σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, γάμοι και βαπτίσεις με την προσκόμιση αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα (τουλάχιστον δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια και τουλάχιστον μία δόση για μονοδοσικό εμβόλιο). 

  • Διευκρινίζεται πως τα παιδιά 12-17 ετών που συνοδεύονται από γονείς που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών και δεν έχουν λάβει ενισχυτική/3ηδόση του εμβολίου θα μπορούν να προσέρχονται στους χώρους αυτούς με εργαστηριακή εξέταση.

 

  • Υπενθυμίζεται ότι η επίδειξη SafePass απαιτείται σε χώρους όπου υπάρχει η δυνατότητα βάσει της χωρητικότητας να συναθροίζονται πέραν των 10 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζόμενων.

 

  • Εξαιρούνταιτα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, νοουμένου ότι κατέχουν SafePass (αρνητική εξέταση rapid test με διάρκεια 7 ημερών) ενώ για τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.

 

  • Εξαιρούνται από την απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCRή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα.

 

  • Εξαιρούνται από την απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCRή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

 

  • Εξαιρούνται από την απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCRή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με Covid-19 εντός των τελευταίων 6 μηνών.

 

  • Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους που δεν αναφέρονται πιο πάνω, συνεχίζουν να ισχύουν οι υφιστάμενες πρόνοιες με βάση τα διατάγματα.

(στ) Για επισκέπτες και εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων και κέντρα ημέρας που συστεγάζονται στο ίδιο υποστατικό με οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ισχύουν τα ίδια μέτρα που είναι σε ισχύ σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

  • Για πρόσωπα ηλικίας 6 έως 11 ετών απαιτείται η επίδειξη αρνητικής εξέτασης με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19, και για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η επίδειξη  αρνητικής εξέτασης εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 διάρκειας 180 ημερών.