Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 15 Μάϊου  

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 20 Απριλίου και 10 Μαΐου 2022, αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου COVID-19 το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από τις 15 Μαΐου 2022, τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα:

α) Αναστολή της υποχρέωσης επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους.

Εξαιρούνται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας. Θα απαιτείται η προσκόμιση Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και καμία υποχρέωση για τα άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

β) Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών (1 άτομο ανά επίσκεψη).

  • Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

γ) Επίδειξη Safe Pass από εργαζόμενους σε νοσηλευτήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

  • Για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης (Rapidtest)  ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών .
  • Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, συστήνεται η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (selftest)μία φορά την εβδομάδα.

δ) Αναστολή της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού ατόμων που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

  • Από τις 15 Μαΐου 2022, τα άτομα που διανύουν τον αυτοπεριορισμό τους ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα μπορούν να αποδεσμευτούν.
  • Πιστοποιητικά απουσίας από την εργασία για λόγους δημόσιας υγείας, λόγω στενής επαφής με επιβεβαιωμένο θετικό περιστατικό COVID-19 θα δίνονται μόνο για ημερομηνίες μέχρι και τις 14 Μαΐου 2022.

ε) Αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας για παιδιά κάτω των 12 ετών.  

  • Διευκρινίζεται ότι παιδιά άνω των 12 ετών που φοιτούν στη Δημοτική εκπαίδευση δεν υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα εντός σχολείου.
  • Διευκρινίζεται ότι παιδιά κάτω των 12 ετών που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα εντός του σχολείου.
  • Τονίζεται ότι για όλα τα άτομα άνω των 13 ετών η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας αφορά μόνο σε εσωτερικούς χώρους.

στ) Συστήνεται όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (selftest) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

  • Όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα κατά της νόσου COVID-19 ή κατέχουν Self-testμε θετική ένδειξη θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό και θα παραπέμπονται για δωρεάν εξέταση PCR.
  • Όσοι πολίτες δηλώνονται ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα λαμβάνουν μήνυμα από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης την 3ηκαι την 5η ημέρα από την επαφή, που θα διενεργείται σε κλινικά εργαστήρια συμβεβλημένα με το Υπουργείο Υγείας. Συμβεβλημένα κλινικά εργαστήρια: https://bit.ly/3Lc4y0E
  • Όσοι πολίτες επιθυμούν τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) θα πρέπει να αποτείνονται σε κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία, με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδίους.
  • Οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας για σκοπούς επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο τα Σαββατοκύριακα και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικό εμβολιασμού.
  • Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Απριλίου 2022, έχει καθοριστεί πλαφόν στην τιμή της συσκευασίας των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης (selftest) στην τιμή των 6 ευρώ.

ζ) Αύξηση χωρητικότητας σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων, εκκλησίες, χώροι θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνο.

  • Για υποστατικά μέχρι 500τ.μ στο 100% της χωρητικότητας και υποστατικά άνω των 500τ.μ στο 85% της χωρητικότητας.

η) Αναστολή της υποχρέωσης επίδειξης Safe Pass σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

‘9θ) Αναστολή του μέτρου test to stay σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση καθώς επίσης σε νηπιαγωγεία και Εθνική Φρουρά.

 

Οδηγίες για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19:

Οδηγίες για στενές επαφές επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID-19: