Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ: Οποιαδήποτε εισήγηση βελτιώνει το σύστημα είναι ευπρόσδεκτη

«Οποιαδήποτε εισήγηση/τροπολογία βελτιώνει το σύστημα και δεν επηρεάζει τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης και του ΓεΣΥ, που είναι η καθολική, ισότιμη και αλληλέγγυα εισαγωγή του ΓεΣΥ, είναι ευπρόσδεκτη. Οποιαδήποτε εισήγηση επηρεάζει τη βάση και το χαρακτήρα του συστήματος είναι απορριπτέα.» Στις πιο πάνω δηλώσεις προέβη σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασής του κατά την εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε τα εξής: «Αυτό που λένε κάποιοι ότι οι αυξήσεις των νοσηλευτών και των φροντιστών υγείας είναι 150 εκατομμύρια ευρώ δεν ισχύει. Έχουμε κοστολογήσει πλήρως όλες τις αναβαθμίσεις των λειτουργών του δημοσίου και υπάρχουν και εξοικονομήσεις. Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι (π.χ. ΟΕΒ) να σπιλώνουν τη μεταρρύθμιση της υγείας. Είναι λυπηρό ένας εταίρος του κράτους τόσο σημαντικός να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες.

Έχουμε νομοσχέδιο που καθορίζει την εισφορά. Ξέρουμε ποιο είναι το κόστος και ξέρουμε και πώς θα το εισπράξουμε και ποιες θα είναι οι συνεισφορές. Υπάρχει σφαιρικός προϋπολογισμός και κάναμε αναλογιστική μελέτη για να υπολογίσουμε το κόστος. Το 1,2 δεν το λέμε εμείς αλλά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Αν κάποιοι έχουν άλλα στοιχεία, ας τα καταθέσουν επίσημα.

Η πολιτεία επιχειρεί να προσφέρει στον πολίτη το αυτονόητο, αυτό που απολαμβάνουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα ιδιωτικό συμφέρον είτε να εκτρέψει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με την εισαγωγή του ΓεΣΥ είτε να προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο. Όποιος έχει στοιχεία, ας έρθει να μετρηθούμε. Αυτή τη σπίλωση όμως και τη συκοφαντία δεν θα την ανεχτώ. Τόσα χρόνια ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας συζητούσε γι’ αυτό το θέμα και καθόριζε το κόστος και τις εισφορές και η ΟΕΒ συμμετείχε. Γιατί δεν έφεραν ένσταση; Προφανώς κατάλαβαν ότι ‘το παναΰριν ετέλειωσεν’ και προσπαθούν να μπλοκάρουν το ΓεΣΥ με οποιοδήποτε τρόπο.

Η προσπάθειά μου εστιαζόταν στο να πάμε στη Βουλή και να ακουστούν οι απόψεις όλων. Η Κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη θέση σε αυτό το θέμα. Οποιαδήποτε εισήγηση/τροπολογία βελτιώνει το σύστημα και δεν επηρεάζει τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης και του ΓεΣΥ, που είναι η καθολική, ισότιμη και αλληλέγγυα εισαγωγή του ΓεΣΥ, είναι ευπρόσδεκτη. Οποιαδήποτε εισήγηση επηρεάζει τη βάση και το χαρακτήρα του συστήματος είναι απορριπτέα. Φανταστείτε να μιλούσαμε για λύση του Κυπριακού και να μου προτείνει κάποιος βελτίωση στην προτεινόμενη εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών και κάποιος άλλος να πει ‘μα γιατί δεν κάνουμε διχοτόμηση που είναι καλύτερα;’ Δεν θα συζητήσω το δεύτερο.»