Υπ. Υγείας: Αυτές είναι οι ανώτατες τιμές για PCR και rapid test

Ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια τεστ PCR και rapid test αντιγόνου

Το  Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2020, καθορίζονται οι ανώτατες τιμές χρέωσης για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR) και την εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Συγκεκριμένα, η ανώYp.τατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR) ορίζεται στα €55 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και για τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ορίζεται στα €25 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι νέες ανώτατες τιμές χρέωσης θα έχουν ισχύ από αύριο, 5 Δεκεμβρίου 2020.

Πέραν του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, υπενθυμίζεται ο κατάλογος με τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR).

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα rapid tests αντιγόνου γίνονται μόνο από επαγγελματίες υγείας και όχι από κοινό. Η διαδικασία της δειγματοληψίας είναι δυνητικά επικίνδυνη και τα rapid tests δεν προορίζονται για αυτό-διάγνωση (self-testing). Στην παρούσα φάση, και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, τα θετικά αποτελέσματα από τα rapid tests αντιγόνου επαληθεύονται με τη μοριακή μέθοδο προτού περιληφθούν στα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19.