Υπ. Παιδείας: Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από την αναστάτωση που προκαλεί η ΠΟΕΔ

Υπ. Παιδείας: Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από την αναστάτωση που προκαλεί η ΠΟΕΔ

Είναι δύσκολο για την κοινή γνώμη να δικαιολογήσει την κινητοποίηση και την αναστάτωση που προκαλεί σήμερα η ΠΟΕΔ στα σχολεία. Η απόφαση της ΠΟΕΔ να προβεί σε απεργίες κρίνεται, τουλάχιστον, άσκοπη, αφού για το ζήτημα που προβάλλει ως αιτία της κινητοποίησής της, έχουν ήδη βρεθεί αποτελεσματικές λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η πρόφαση της υπεράσπισης των συμφερόντων των μη μόνιμων εκπαιδευτικών με πολύμηνη υπηρεσία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι οποίοι θα κινδύνευαν να μείνουν χωρίς δουλειά εξαιτίας της εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισμών (ΝΣΔ) στην εκπαίδευση, είναι αναληθής και ανυπόστατη. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), θεωρώντας πολύτιμη την εμπειρία αυτών των εκπαιδευτικών, υπερασπίστηκε τα συμφέροντά τους αποτελεσματικά και υπεύθυνα, προβλέποντας ευνοϊκές ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τον διορισμό τους μέσα από το ΝΣΔ. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις για διασφάλιση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών με πολύμηνη υπηρεσία στην εκπαίδευση, είναι οι ακόλουθες:

• Παραχωρήθηκαν πέραν των 1500 μόνιμων θέσεων την τελευταία τριετία, ώστε οι περισσότεροι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να διοριστούν.

• Επεκτάθηκε η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του ΝΣΔ μέχρι το 2027, ώστε μέχρι τότε οι πλείστοι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να διοριστούν με το υφιστάμενο σύστημα.

• Στο ΝΣΔ, η εκπαιδευτική προϋπηρεσία και το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών μοριοδοτούνται με ποσοστό που φτάνει το 30%, με αποτέλεσμα οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να αποκτούν σημαντικό προβάδισμα.

• Όσοι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας κατοχυρώνονται ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

• Μέχρι το 2027, οι αντικαταστάτες θα διορίζονται μόνο από τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δεν θα μείνουν στον δρόμο, όπως ισχυρίζεται η ΠΟΕΔ, αλλά οι πλείστοι θα πάρουν μόνιμο διορισμό, ενώ οι υπόλοιποι θα αποκτήσουν σημαντικότατο προβάδισμα για διεκδίκηση θέσης με το ΝΣΔ.

• Οι εξετάσεις που θα παρακάθονται οι εκπαιδευτικοί στο γνωστικό τους αντικείμενο, στο πλαίσιο του ΝΣΔ, θα αφορούν το αναλυτικό πρόγραμμα που διδάσκεται σήμερα στα σχολεία, με το οποίο οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία είναι εξοικειωμένοι.

Σε ό,τι αφορά στους αντικαταστάτες, το ΥΠΠ είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς τους δεν μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, τονίζεται ευθαρσώς ότι οι αντικαταστάτες δεν πετιούνται στο δρόμο ούτε απολύονται, αφού μέχρι το 2027 θα διορίζονται μόνο από τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Η ΠΟΕΔ ήταν πάντοτε εχθρική απέναντι στην εφαρμογή του ΝΣΔ, καθώς το υφιστάμενο σύστημα του καταλόγου βολεύει μόνο αυτούς που είναι στη σειρά και περιμένουν. Το ΝΣΔ ανατρέπει καταστάσεις και συμφέροντα και ανοίγει τις πόρτες διορισμού και στους νέους προσοντούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα είχαν καμία προοπτική εργοδότησης στη δημόσια εκπαίδευση.

Όμως, η εφαρμογή του ΝΣΔ είναι επιτακτική, καθώς το σύστημα του καταλόγου, που βασίζεται στην ημερομηνία απόκτησης του πτυχίου, δεν είναι πλέον βιώσιμο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία πενταετία διορίστηκαν 93 εκπαιδευτικοί (πρωτοδιόριστοι) ηλικίας 56-62 ετών, για να αφυπηρετήσουν στα 63. Αποδεδειγμένα, η Κύπρος έχει το πιο αναχρονιστικό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και αν θέλουμε να παρέχουμε στους μαθητές τις καλύτερες προϋποθέσεις μάθησης, έχουμε υποχρέωση να το αλλάξουμε. Οι αλλαγές είναι μέρος κάθε εξελικτικής πορείας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα τις έχει ανάγκη άμεσα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει ήδη ψηφίσει τον Νόμο για την εφαρμογή του ΝΣΔ, ενώ πρόσφατα, στις 2 Ιουνίου, ενέκρινε όλους τους κανονισμούς που διέπουν τις διαδικασίες για τις εξετάσεις που θα διενεργούνται στο πλαίσιο του ΝΣΔ. Δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Πρέπει να προσηλωθούμε όλοι στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, ώστε οι εκπαιδευτικοί μας να επιλέγονται πλέον όχι στη βάση του πότε πήρε ο καθένας το πτυχίο του, αλλά στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων και του ποιος είναι ο καταλληλότερος να διδάξει στα σχολεία μας.

Το ΝΔΣ είναι η σημαντικότερη και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στον χώρο της παιδείας και το ΥΠΠ είναι αποφασισμένο να την εφαρμόσει. Το ΥΠΠ θα προσηλωθεί στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, από σήμερα μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2018, όταν θα διοριστούν οι πρώτοι εκπαιδευτικοί με βάση το ΝΣΔ.