Υπ. Εργασίας: Η απόφαση για μείωση του πασχαλινού επιδόματος λήφθηκε στις 14/3/2012, επί προηγούμενης διακυβέρνησης

Ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Με αφορμή σχόλιοτης εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπό τον τίτλο «Αλήθεια ή Υπερβολές;», το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα:

Η μείωση του ποσού του πασχαλινού επιδόματος, που παραχωρείται σε δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους, από €350 σε €270 για μονήρες νοικοκυριό και από €700 σε €540 για νοικοκυριά δύο συνταξιούχων, ήταν απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14/3/2012, επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, ημείωση του ποσού του πασχαλινού επιδόματος από €270 σε €190 για μονήρες νοικοκυριό και από €540 σε €380 για νοικοκυριά δύο συνταξιούχων, καθώς επίσης και η μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου, από τις €13.390 στα €6.500 για μονήρες νοικοκυριό και στα €9.750 για νοικοκυριά δύο συνταξιούχων, ήταν αποφάσεις που λήφθηκαν τον Νοέμβριο 2012, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Μνημονίου Συναντίληψης. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι τα πιο πάνω κριτήρια παραχώρησης πασχαλινού επιδόματος είχαν περιληφθεί στο κείμενο του Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της απελθούσας Κυβέρνησης και της Τρόικα.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, δεν έχει μειωθεί το πασχαλινό επίδομα ούτε έχουν περιοριστεί τα κριτήρια παροχής επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Αντιθέτως, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 10/4/2013, αυξήθηκε το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων στα €10.324 για μονήρες νοικοκυριό, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση ημερομηνίας 23/1/2013, με την οποία είχε μειωθεί στα €9.477 και, κατά συνέπεια, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πασχαλινό επίδομα παραχωρείται κατά χάρη σε πρόσωπα με τη μεγαλύτερη ανάγκη, αποφάσισε όπως για πρώτη φορά δεν θα υπολογίζεται ως εισόδημα το ποσό που οι δικαιούχοι έλαβαν ως πασχαλινό επίδομα κατά την προηγούμενη χρονιά, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά ότι έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα παραχώρησης της μικρής επιταγής σε 23.000 περίπου συνταξιούχους, διευκρινίζεται ότι οι πρόνοιες του σχεδίου χαμηλοσυνταξιούχων δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε κανένα τους σημείο από την παρούσα Κυβέρνηση. Το μόνο που έχει διαφοροποιηθεί είναι η άσκηση σωστού ελέγχου για την παροχή επιδομάτων και οι μόνοι χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους διακόπηκε η παραχώρηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου, είναι όσοι δεν υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία και όσοι δεν πληρούσαν τις πρόνοιες του Σχεδίου Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αυτό ισχύει από το 2011 μέχρι σήμερα.