Υπ. Ενέργειας: Επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο νησί για αμερικανικές εταιρείες

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης πραγματοποίησε συνάντηση με την Sue Saarnio, εκτελούσα χρέη ειδικού απεσταλμένου του για τα ενεργειακά Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο συμμετοχής του σε ημερίδα στην Νέα Υόρκη, με θέμα “Διερευνώντας διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου”. Στην συνάντηση με την κ. Σάρνιο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, έγινε ευρεία συζήτηση με θέμα την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της Κύπρου και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο νησί για αμερικανικές εταιρείες.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως συζήτησαν για τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και τι σημαίνουν τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ένα θέμα που ανέπτυξε την ίδια μέρα σε ομιλία του στο «Κέντρο Ουίλσον» ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

«Το μήνυμά ήταν πως έχουμε την υποστήριξή τους, όμως έχουμε δουλειά να κάνουμε στο θέμα της ενημέρωσής τους στο ΣτέιτΝτιπάρτμεντ, όπου υπάρχει μία καινούργια ομάδα στα ενεργειακά». Η κ. Σάρνιο αντικαθιστά τον παραιτηθέντα με την αλλαγή κυβέρνησης Έιμος Χόκσταϊν. Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη λόγω και των επικείμενων γεωτρήσεων.

Ανέφερε ότι επαναλήφθηκε από μέρους της Αμερικανίδας αξιωματούχου η πάγια αμερικανική υποστήριξη στο κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Γιώργος Λακκοτρύπης είχε συνάντηση με στελέχη της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, με τους οποίους συζήτησαν πλην των ενεργειακών τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.

«Όλοι βλέπουν την διολίσθηση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας και πιστεύουν μάλιστα ότι θα χειροτερέψουν», είπε.
Ο κ. Λακκοτρύπης είχε ακόμη συνάντηση με αξιωματούχο της ExxonMobil.