Υπ. Δικαιοσύνης: Κρατούμενοι σε ανοιχτή φυλακή ή με βραχιολάκι κατ’οίκον

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) σε κατάδικους για συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός Φυλακών

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείο μας η οποία τροποποιώντας τον περί Φυλακών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020. Αποσκοπώντας σε αποσυμφόρηση των Φυλακών, το νομοσχέδιο επεκτείνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν:

(α) σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους,

(β) σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών και μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.

Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για:

1. ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών,

2. αδικήματα κατά παράβαση των άρθρων 3 και 4 του περί Βίας στην Οικογένεια (πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου,

3. αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, και

4. αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου.

Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε σαν αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος υπερπληθυσμού των Φυλακών και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και των αρνητικών επιπτώσεων στο σωφρονιστικό μας σύστημα σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στις φυλακές.

Επέκταση του θεσμού της Ανοιχτής Φυλακής και του χρόνου παραμονής των φυλακισμένων στο Κέντρο Επαγγελματικής και Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε χθεσινή σύσκεψη για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, καθώς και επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, τροποποιείται αριθμός Κανονισμών στον περί «Φυλακών (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020» κατά τρόπον που θα μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Επίσης, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα. Αυτό θα βοηθήσει πέραν από την αποσυμφόρηση των Φυλακών, στην ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Τέλος, τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.

Έχουν γίνει διευθετήσεις όπως το νομοσχέδιο αυτό τεθεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη για ψήφιση, υπό τη μορφή του κατ’ επείγοντος.