Υπ. Δικαιοσύνης: Θέμα προσωπικών δεδομένων η επιβολή προστίμων με βάση τα εισοδήματα

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το θέμα της αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις

Η σημερινή μου παρουσία ενώπιον της Επιτροπής σας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσωπικής ανησυχίας μου για τη θλιβερή αύξηση των θανάτων συνανθρώπων μας στην άσφαλτο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι πλήρως, τόσο το φόρτο εργασίας της Επιτροπής όσο και τις προσπάθειες που έχετε μέχρι σήμερα καταβάλει, για συζήτηση των νομοσχεδίων, για τις οποίες σας ευχαριστώ. Θερμή παράκληση να ολοκληρωθεί σύντομα η κατά άρθρο συζήτηση, γιατί θεωρούμε ότι η αύξηση των ποινών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, όχι το μοναδικό, στη μάχη για συμμόρφωση με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Επιτρέψτε μου επίσης ένα μικρό σχόλιο με αφορμή την έγερση από Μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής θέματος καθορισμού ποινών σε τροχαίες παραβάσεις ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

Αναγνωρίζω ότι σε κάποια νομικά συστήματα έχει εισαχθεί τέτοια πρόνοια, έτσι ώστε οι χρηματικές ποινές σε ποινικά αδικήματα να κυμαίνονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.

Πλην όμως, η εισαγωγή τέτοιου συστήματος, προϋποθέτει πολλή μελέτη, τόσο στην φιλοσοφία του όσο και στη πρακτική εφαρμογή του. Επιπλέον, εγείρονται και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας και το μέγεθος της επιβαλλόμενης ποινής θα προδίδει το εισόδημα του παραβάτη. Τέλος, σε περίπτωση ενδεχόμενης προώθησής του, ίσως να πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής σαν ευρύτερο μέτρο που να αφορά ποινές για όλα τα ποινικά αδικήματα και όχι μόνο τις τροχαίες παραβάσεις.

Επειδή το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναθεώρησης των ποινών σε τροχαία αδικήματα που έχουμε ενώπιον σας είναι επείγον και έχει καταστεί ακόμη πιο επείγον λόγω της θλιβερής πρόσφατης αύξησης των θανατηφόρων συγκρούσεων και γενικά της οδικής παραβατικότητας, θα ήθελα να επαναλάβω την παράκλησή μου προς την Επιτροπή, αν είναι δυνατόν, να προχωρήσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση των επτά Νομοσχεδίων για αύξηση των υφιστάμενων ποινών, χωρίς την καθυστέρηση που αναπόφευκτα θα επιφέρει τυχόν επιμονή σε ριζική αναθεώρηση του τρόπου επιβολής ποινών.

Η εισήγησή μου γίνεται με πλήρη σεβασμό προς τα έντιμα μέλη της Επιτροπής και νοείται, βεβαίως, ότι τα μέλη της Επιτροπής θα μπορούν οποτεδήποτε να εγείρουν το θέμα της γενικής διαφοροποίησης των χρηματικών ποινών ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα είναι στη διάθεσή τους για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για διαμόρφωση διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα των ποινών, αν αυτό αξιολογηθεί σαν επιθυμητό μέτρο μετά από την πιο πάνω συζήτηση.

Είμαστε στη διάθεσή σας, τόσο προσωπικά όσο και οι λειτουργοί του Υπουργείου για συζήτηση οποιωνδήποτε θεμάτων κρίνετε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε.