Υπ. Γεωργίας: Λήψη μέτρων αν στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες για το MELIOS ZOO PARK

Αναφορικά με τα όσα έχουν έως σήμερα αναρτηθεί σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες που ασκεί ο κ. Μενέλαος Μενελάου στους Αγίους Τριμιθιάς, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διευκρινίζουν τα εξής:

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι η αρμόδια Αρχή για αδειοδότηση της λειτουργίας των ζωολογικών κήπων, με σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας και της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούν τακτικές επιθεωρήσεις σε όλους τους ζωολογικούς κήπους.

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, εκδόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, άδεια λειτουργίας ζωολογικού κήπου με την επωνυμία «MELIOS ZOO PARK» του κ. Μενέλαου Μενελάου.

Για την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου θεματικού πάρκου ζώων, ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης εξασφάλισε το 2010 σχετική άδεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, μετά από την εξέταση της προτεινόμενης ανάπτυξης από την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έκδοση σχετικής Γνωμοδότησης από το Τμήμα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία επίσημων ελέγχων, η εγκατάσταση αυτή επιθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Τμήμα Περιβάλλοντος), με στόχο τον έλεγχο των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους. Για τις οποιεσδήποτε μη συμμορφώσεις που παρατηρούνται, δίδονται σχετικές οδηγίες με χρονοδιάγραμμα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, λαμβάνονται μέτρα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Σχετικά με το φωτογραφικό υλικό που έχει κατά καιρούς δημοσιευθεί σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο, μεγάλο μέρος του αφορά περιστατικά τα οποία, όπως φαίνεται και στις λεζάντες των φωτογραφιών, αφορούν τα έτη 2009 και 2010, δηλαδή προ επταετίας και εξαετίας αντίστοιχα. Για τα περιστατικά αυτά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν λάβει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα.

Ως προς τις πρόσφατες καταγγελίες και ισχυρισμούς για κακομεταχείριση, βασανισμό και ταλαιπωρία των ζώων που φιλοξενούνται στο εν λόγω θεματικό πάρκο/ζωολογικό κήπο, που έχουν δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, τονίζεται πως κανένας πολίτης και καμία επιχείρηση ή πεδίο δραστηριότητας δεν είναι υπεράνω του Νόμου και των ισχύοντων Κανονισμών και ως εκ τούτου θα διερευνηθούν από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση, δε, που στοιχειοθετηθεί και επιβεβαιωθεί η ισχύς των όσων αναφέρονται, οι αρμόδιες Αρχές δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν στη λήψη των προβλεπομένων από τη νομοθεσία μέτρων, εξαντλώντας όλο περιθώριο που τους παρέχεται.

Νοείται πως οποιαδήποτε παρόμοιας φύσης περίπτωση ή περιστατικό θα υπόκειται στον ίδιο χειρισμό και αντιμετώπιση από μέρους των κρατικών Υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο παραβάτης, έχοντας πάντοτε ως στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των ζώων.