Υπ. Γεωργίας: “Επιτακτική η διαχείριση αποβλήτων”

Ο κ. Κουγιάλης, υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την εκδήλωση που οργανώνεται από τους Ανιχνευτές του Σώματος Προσκόπων Κύπρου,  σε συνεργασία με την Green Dot Cyprus, δήλωσε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Γεωργίας, έχει την ευθύνη εφαρμογής μεγάλου μέρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και πως «η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ίσως τον κυριότερο πυλώνα για την προστασία των νερών, του εδάφους, του αέρα, της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστημάτων του νησιού μας καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Ανέφερε πως «με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει δραστικές κινητοποιήσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σε δράσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων του».

Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγησε ότι «τέτοιες δράσεις είναι η ανάληψη της ευθύνης του παραγωγού με την αδειοδότηση συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων, και συγκεκριμένα για τις συσκευασίες, τις μπαταρίες, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και τα ελαστικά, και ο έλεγχος και αδειοδότηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών».

Πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα των δράσεων αυτών μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης που ορίζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες ενώ επιτυγχάνει και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «η εμπλοκή του πολίτη στην ανακύκλωση και η περιβαλλοντική του ευαισθητοποίηση αποτελεί ουσιαστικό και απαραίτητο παράγοντα για την διασφάλιση της επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί μέσα από τις Οδηγίες».

Είπε, επίσης, ότι «η προσπάθεια συμμετοχής του πολίτη ενισχύεται μέσα από την εκστρατεία του Σώματος Προσκόπων Κύπρου με τίτλο ‘Οι πρόσκοποι ενημερώνουν και ανακυκλώνουν. Εσείς;’, μια εκστρατεία που οργανώνεται με τη συνεργασία της Green Dot Cyprus, του πρώτου συλλογικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας».