Υπ.Ανάπτυξης: 25 Δράσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών

Είκοσι πέντε δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, με βασική κατεύθυνση τη μείωση του κόστους και του χρόνου εξαγωγής των προιόντων μέχρι το 2015.

Το σχέδιο του ΥΠΑΝ για την ενίσχυση των εξαγωγών προβλέπει δέσμη μέτρων 14,5 εκ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν απο τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.

Κατά την παρουσίαση της στρατηγικής του Υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως είναι απαραίτητη η μείωση του κόστους και του χρόνου εξαγωγής των προιόντων, καθώς ενώ στην Ε.Ε απαιτούνται 10 ημέρες για τις εξαγωγές, στην Ελλάδα χρειάζονται 19, ενώ πρόσθεσε πως στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση των εξαγωγών απο 10,3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 16% έως το 2014, η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ανάμεσα στις δράσεις για διευκόλυνση των εξαγωγών περιλαμβάνεται και η απλοποίηση των διαδικασιών στα τελωνεία, η αλλαγή του ωραρίου τους(24ωρη λειτουργία των μεγάλων τελωνείων της χώρας), η σταδιακή μείωση των τελών τους, η δυνατότητα εκτελωνισμού στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής όλων των παραστατικών.