Υπ. Άμυνας: Σε περίπτωση που κινδυνεύουν ζωές έχουμε ευθύνη

Οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε κινητοποίηση και παρακολουθούν το θέμα με το πλοιάριο που μεταφέρει μετανάστες ανοικτά της Πάφου, και σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές θα αναληφθεί επιχείρηση διάσωσής τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “οι υπηρεσίες του κράτους έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα σχέδια”.

“Έχει γίνει αναγνώριση της κατάστασης, έχουν δοθεί οδηγίες σε πλοίο το οποίο προσεγγίζει το καράβι στο οποίο βρίσκονται οι λαθρομετανάστες και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου, εάν χρειαστεί, να επέμβουμε για να γίνει η περισυλλογή και μεταφορά τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί, προετοιμάζονται ούτως ώστε, εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπων, να γίνει περισυλλογή τους και μεταφορά τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Απαντώντας ερωτήσεις, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “παρακολουθούμε την κατάσταση”, προσθέτοντας ότι “αυτή τη στιγμή ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας παρακολουθούν την κατάσταση”.

“Αν χρειαστεί, θα αναληφθεί επιχείρηση διάσωσης τους”, σημείωσε ο κ. Φωκαϊδης.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που κινδυνεύουν ζωές έχουμε ευθύνη, είναι στο χώρο έρευνας και διάσωσης μας, και θα πρέπει να περισυλλεγούν”.

“Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επιβεβαιώσω εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά λαμβάνουμε όλα τα άμεσα μέτρα. Παρακολουθούμε την κατάσταση”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι “εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, τότε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “σε περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής και φύγει έξω από τον δικό μας χώρο ευθύνης, δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πράξουμε”.