Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της τρόικα  με την Κεντρική Tράπεζα της Κύπρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, και για τις μεταρρυθμίσεις στο ευρύτερο νομισματικό σύστημα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κεντρικής Tράπεζας,  Αλίκη Στυλιανού,το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί από ένα ενδιάμεσο report που αναμένεται να
καταθέσει η Pimco στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η η αρχική συμφωνία θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού κλάδου.

«Η ανακεφαλαιοποίηση του νομισματικού κλάδου και η επακόλουθη αύξηση της ρευστότητας, θα οδηγήσει από τη μια σε μείωση των επιτοκίων και από την άλλη θα ανταπεξέλθει στις νομισματικές ανάγκες της οικονομίας, δύο εξελίξεις που θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

Κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κάνουν λόγο για σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η τρόικα συμφώνησε σε ένα βασικό ποσοστό κεφαλαίου για τις τράπεζες και σε ένα σύστημα
εποπτείας του κλάδου.

Oπως αποκάλυψαν στελέχη της Kεντρικής Tράπεζας και του υπουργείου Oικονομικών, οι εμπορικές και οι συνεταιριστικές τράπεζες θα ελέγχονται από την ΕΚΤ, η οποία έθεσε το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 στο 9% μέχρι το τέλος του 2013 για τις τράπεζες, το οποίο θα μπορέσει να αυξηθεί στο 10% το 2014.

Οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών για την ιδιωτικοποίηση assets και για τη μείωση μισθών και συντάξεων.