Υπό κράτηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής στις 22/9 ο Κυριάκος Συλλούρης

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα ανακοινώσει  την ποινή που θα επιβάλει στον Κυριάκο Συλλούρη, τον οποίον βρήκε ένοχο για αλόγιστη, απερίσκεπτη και επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος στις 21/9/2013, με θύμα τον Σεμπάστιαν Πέτρο Καραπατέα, στις 22 Σεπτεμβρίου, στις 8:45 το πρωί.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και οκτώ βαθμούς ποινής και στη συνέχεια ο δικηγόρος του κατηγορουμένου παρέθεσε μια σειρά από ελαφρυντικούς παράγοντες για σκοπούς μετριασμού του ποινής.

Ο δικηγόρος του, κ Γ. Χριστοφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, το λευκό του ποινικό μητρώο, το νεαρό της ηλικίας του, το έντιμο παρελθόν του και την πάροδο του χρονικού διαστήματος εκδίκασης της υπόθεσης ως επίσης τη συνεργασία του με την Αστυνομία, το ότι είναι νομοταγής πολίτης και το ότι η ποινή φυλάκισης θα ανέστρεφε τη θετική πορεία της ζωής του κατηγορουμένου.

Ο δικηγόρος του Κυριάκου Συλλούρη ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος σε καμία περίπτωση δεν επέδειξε εγωιστική συμπεριφορά και εγωιστική παραγνώριση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας κατά τον χρόνο οδήγησης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «στιγμιαία αβλεψία» και για «μια και μόνο λανθασμένη κίνηση της στιγμής».

Έκανε επίσης λόγο για ένα «μεμονωμένο σφάλμα», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε αντιμέτωποι με παρατεταμένη και συνεχή επικίνδυνη οδήγηση ή με συνειδητοποίηση κινδύνου και εμμονή σε μια εκ φύσεως επικίνδυνη συμπεριφορά ως προς τους άλλους και περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή».

Ανέφερε ακόμη ότι «ο κατηγορούμενος όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τη σκηνή του δυστυχήματος αλλά προσπάθησε, παρά το αρχικό του σοκ, να βοηθήσει τον μοτοσικλετιστή μετακινώντας τη μοτοσυκλέτα από ο σώμα του και καλώντας σε βοήθεια».

Είπε επίσης ότι ο κατηγορούμενος προέρχεται από μια άκρως συγκροτημένη οικογένεια χωρίς κανένα παραβατικό παρελθόν, υιοθετώντας στο σύνολο της την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας.

Η πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε επίσης προς το δικαστήριο βεβαιώσεις φοίτησης του σε Πανεπιστήμιο στην Κύπρο και αποδοχής για συνέχιση των σπουδών του στο εξωτερικό. Κατάθεσε ακόμη βεβαίωση ψυχίατρου «όπου φαίνεται ξεκάθαρα η διαταραχή της ψυχολογικής κατάστασης του κατηγορουμένου, η μελαγχολία στην οποία περιέπεσε μετά το δυστύχημα και ότι τα βιώματα του ατυχήματος έχουν σημαδέψει τη ζωή του και χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια και στήριξη».

Ο δικηγόρος εισηγήθηκε προς το Δικαστήριο ότι οι συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, οι προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου και οι μετριαστικοί παράγοντες «συνηγορορούν υπέρ της επιβολής ποινής προστίμου», σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση, όμως, επιβολής ποινής φυλάκισης, η αναστολή προβάλλει ως η προσφορότερη αντιμετώπιση ενός ανθρώπου όπως είναι ο κατηγορούμενος».

Παρακάλεσε επίσης το Δικαστήριο να δώσει στον κατηγορούμενο μια δεύτερη ευκαιρία «να αποδείξει ότι είναι νομοταγής πολίτης και δεν θα απασχολήσει στο μέλλον την δικαιοσύνη και να δείξει προς αυτόν την μέγιστη δυνατή επιείκεια».

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, προσθέτοντας ότι «όποια και να είναι η απόφαση του Δικαστηρίου αυτός ο νέος δεν έρχεται πίσω».

Επέκρινε στη συνέχεια το γεγονός της δημοσιότητας που δόθηκε σ΄ αυτό το συγκεκριμένο θανατηφόρο δυστύχημα, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες» όπου τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν γεμίσει με δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης με αυτού του είδους τα δημοσιεύματα».

«Οι δίκες γίνονται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων και δεν γίνονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης…Ο κατηγορούμενος δικαιούται ανεπηρέαστης δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας», κατέληξε.

Το Δικαστήριο διέταξε όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του.