Υπόθεση Τρ. Κύπρου: Ενώπιον του Ανωτάτου νομικό ερώτημα

Ενώπιον του Ανωτάτου νομικό ερώτημα το οποίο υπεβλήθη η υπεράσπιση στην υπόθεση  των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνέλθει στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να δώσει περαιτέρω οδηγίες μετά και την καταχώρηση των γραπτών αγορεύσεων των δικηγόρων των δύο πλευρών. Όπως μας λέχθηκε, στη σημερινή συνεδρία, κατά πάσα πιθανότητα, το δικαστήριο θα επιφυλάξει την απόφαση του. Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο συνήλθε για πρώτη φορά για οδηγίες στις 4 Ιουλίου.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμη, οι πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδας Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του στις 14/06/2016 ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο νομικού ερωτήματος που αφορά στην εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία 2 της χειραγώγησης της αγοράς.

Ουσιαστικά το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση αναφορικά με το κατά πόσον δικαιούται και οφείλει να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω ΚΔΠ για λόγους πέραν από αντισυνταγματικότητα και υπέρβαση εξουσίας (ultra vires).

 

Υπενθυμίζεται το Μόνιμο Κακουργιοδικείο με απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία.

Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

 

 

Να σημειωθεί ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας.

Η 2η ποινική υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και πρώην στελέχη της καταχωρήθηκε στις 25/09/2015 και στις 29/10/2015 είχε παραπεμφθεί για εκδίκαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει μέχρι σήμερα λόγω συνεχών αναβολών που ζητά η πλευρά της υπεράσπισης με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη που αφορά την πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και στην οποία εγείρονται παρόμοια θέματα με τη δεύτερη υπόθεση.