Υπόθεση Πισπιρίγκου – Ειδικευόμενη γιατρός: Η Τζωρτζίνα ήταν καλά, μας προβλημάτισε η ανακοπή σε ένα υγιές παιδί

Την κλήτευση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά ως μάρτυρα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου αποφάσισε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το αίτημα είχε υποβάλει η υπεράσπιση της 34χρονης, λέγοντας ότι η παιδοκαρδιολόγος έχει καταθέσει στην ανάκριση για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας και φέρεται να διαψεύδει όσα έχουν καταθέσει στη δίκη οι γιατροί από το Καραμανδάνειο.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την κλήτευση ήταν ομόφωνη, όπως ομόφωνη είναι και η απόφαση η επίμαχη κατάθεση της παιδοκαρδιολόγου να θεωρηθεί αναγνωστέο έγγραφο και να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα δίκη.

Δίκη Πισπιρίγκου: Στο βήμα ειδικευόμενη γιατρός από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ράνια Κελεσίδου, ειδικευόμενη γιατρός στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, η οποία μίλησε για τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2021.

«Το παιδί το είδα πρώτη φορά την Πέμπτη, στις 8:30, στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Ήταν με τη μητέρα της, η οποία είχε αναφέρει δύο επεισόδια κινήσεις άκρων. Το εξέτασα και δεν βρήκα κάτι. Την παρέπεμψα στην επιμελήτρια, η οποία αποφάσισε την εισαγωγή. Στη συνέχεια, το απόγευμα την εξέτασε ο επιμελητής μου και δεν είδε κάτι. Στη συνέχεια, την είδα το Σάββατο», κατέθεσε η κυρία Κελεσίδου. Όπως υποστήριξε, είδε ξανά την Τζωρτζίνα αργότερα την ίδια ημέρα, όταν το παιδάκι εμφάνισε δύσπνοια.

«Με φωνάζουν οι νοσηλεύτριες, βρήκα το παιδί να έχει μάσκα οξυγόνου. Είχε 90 κορεσμό, ειδοποίησα τον επιμελητή μου και ξεκίνησα έναν κύκλο εισπνοών οξυγόνου. Σκεφτήκαμε ότι ίσως να είχε εισρόφηση. Ξαναπέρασα το βράδυ, κοιμόταν καλά, ήταν ήσυχη», ανέφερε στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Τι σας είπε η μητέρα;
Μάρτυρας: Είπε η μαμά ότι τα χειλάκια της είχαν γίνει πιο μπλε και ότι κουνούσε τα χεράκια και ότι πιο πριν είχε αναφέρει ένα κοιλιακό άλγος.
Μάρτυρας: Η Πισπιρίγκου ήταν ψύχραιμη κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας
Πρόεδρος: Πώς ήταν η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας;
Μάρτυρας: Ήταν ψύχραιμη.
Πρόεδρος: Μιλήσατε με το παιδάκι;
Μάρτυρας: Ναι, ήταν συνεργάσιμο.
Πρόεδρος: Πώς ήταν ζωτικά;
Μάρτυρας: Ήταν καλή η πίεση. Δεν είχε κάτι να με απασχολήσει. Ήταν ένα παιδί που ήταν καλά, ήξερε πού βρισκόταν.
Πρόεδρος: Ποιες είναι οι τιμές που θα αποτελούσαν ένδειξη μιας παθολογίας;
Μάρτυρας: Εάν το οξυγόνο δεν ήταν καλό, υπόταση ή υπέρταση. Οι σφύξεις, είτε ανεβασμένες είτε χαμηλές, πάλι θα με προβλημάτιζαν.
Πρόεδρος: Το Σάββατο τι ώρα άρχισε η σίτιση;
Μάρτυρας: Περίπου περάσαμε 10. Περίπου στις 12. Ήταν πριν έρθει το φαγητό.
Πρόεδρος: Στις 10/4 λέτε ότι ειδοποιηθήκατε για σιελόρροια και βήχα.
Μάρτυρας: Αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά. Το παιδί δεν είχε ταχυκαρδία, δεν είχε αρρυθμία, δεν άκουσα ακροαστικά ευρήματα, είχαμε επικοινωνήσει με την κυρία Καρατζά, επειδή το είχε δει ημέρες πριν, και δεν είχε κάτι.
Πρόεδρος: Ποιος επικοινώνησε με την κυρία Καρατζά;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Λογικά, ο προηγούμενος εφημερεύων.
Πρόεδρος: Τι σας είχε πει η μητέρα για οικογενειακό ιστορικό;
Μάρτυρας: Το θυμάμαι, διότι μου είχε κάνει εντύπωση, μου είχε πει ότι είχε νοσηλευτεί, ότι έλαβε αντιεπιληπτική αγωγή.
Ο Αλέξης Κούγιας συνέχισε με ερωτήσεις στη μάρτυρα
Τη σκυτάλη των ερωτήσεων έλαβε στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ρώτησε τη μάρτυρα εάν υπήρξε συνάντηση των ιατρών του νοσοκομείου λίγες ημέρες αφότου το κοριτσάκι είχε φύγει από το νοσοκομείο.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχαν γίνει συζητήσεις μεταξύ των ιατρών, αλλά όχι συνάντηση. «Εάν υπήρχε καρδιακή νόσος στην Τζωρτζίνα, που εμείς χάσαμε, θα έπρεπε να βρεθεί μετά», υποστήριξε.

Αλ. Κούγιας: Δεν έγινε ποτέ συζήτηση για το πώς ένα παιδάκι υπέστη ανακοπή και έμεινε τετραπληγικό;
Μάρτυρας: Συζήτηση έγινε. Ιατρικού περιεχομένου, επιστημονική. Μας προβλημάτισε πως το παιδί δεν είχε τίποτα και υπέστη ανακοπή.
Αλ.Κούγιας: Υπήρξαν και επεισόδια που διαπίστωσαν οι γιατροί ή μόνο η μητέρα διηγούνταν;
Μάρτυρας: Εγώ αυτό που θυμάμαι και είχα γράψει στο χαρτί είναι ότι η μητέρα το είχε διηγηθεί. 
Αλ. Κούγιας: Το επιχείρημα που λέτε όλοι οι ιατροί του Καραμανδάνειου ότι επικοινωνήσατε με την κυρία Καρατζά σε τι οφείλεται;
Μάρτυρας: Το γιατί το διαψεύδει η κυρία Καρατζά εγώ δεν το γνωρίζω. Εμένα αυτό που μου ανέφεραν.
Αλ. Κούγιας: Ποιος επικοινώνησε;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. 
Αλ. Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι λέει ψέματα;
Μάρτυρας: Όχι.