Υπόθεση Λιγνάδη: Ο «δικηγόρος που δεν αναλαμβάνει παιδεραστές»… και οι μαρτυρίες των θυμάτων

Ο αστυνομικός που τοποθετήθηκε έξω από το κελί του 7ου ορόφου στην ΓΑΔΑ ήταν ο πρώτος που είδε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης έβγαλε το στρώμα από το κρεβάτι και το τοποθέτησε στο πάτωμα για να κοιμάται τα βράδια. Κανείς πλην του ιδίου δεν μπορεί φυσικά να γνωρίζει αν μπορεί πλέον να κοιμάται ο άνθρωπος που αρνείται ότι βίασε ανήλικα αγόρια και αυτοϊκανοποιούνταν μέσα στην τάξη, όταν δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ναυπλίου.

Είναι ο ίδιος που αρνείται ότι βίασε τον 14χρονο τότε Β.Κ. στην Επίδαυρο, πέφτοντας πάνω του και ακινητοποιώντας τον σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, όπως αρνείται όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ερεβώδη-εκτός θεάτρου-περσόνα του.

Η νεαρή κοπέλα που κατέθεσε την δική της μαρτυρία στην Lifo, όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 μίλησε για σεξουαλική παρενόχληση, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και αυνανισμό του καθηγητή Λιγνάδη εν ώρα παράδοσης.

Οι σκηνές που περιγράφει η Α.Α. στην καταγγελία της για το «σκοτεινό» τέρας σοκάρουν, όπως αυτή στην οποία «Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που δεν ήταν πλήρες εξάμηνο, σε παραστάσεις όπως π.χ. τις “Τρεις αδελφές” του Τσέχοφ, έβαζε τα κορίτσια να δέρνονται μεταξύ τους και να γδύνει η μία την άλλη, τα αγόρια να γλείφουν το πάτωμα και άλλα τέτοια πράγματα». Η κοπέλα έστειλε μάλιστα καταγγελία στο ΣΕΗ για το περιστατικό που περιέγραψε και έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της κατά την ώρα της παράδοσης.

«Ήταν μία μέρα που είχαμε μάθημα μαζί του και πήγαμε να καθίσουμε κανονικά στην αίθουσα. Εγώ, δυστυχώς, κάθισα στην πρώτη σειρά και λίγο διαγώνια από την έδρα, οπότε τον έβλεπα από τη μέση και κάτω που είχε γυμνό το σημείο του σώματος του αυτό και αυνανιζόταν. Αυτός με είδε που ξαφνιάστηκα και γελούσε με ένα μειδίαμα, συνεχίζοντας αυτό που έκανε. Μετά τελείωσε, κουμπώθηκε και σηκώθηκε να συνεχίσει το μάθημα».

Την ίδια στιγμή που οι αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία-αν μπορεί κάποιος να αποκαλέσει έτσι τα όσα εφιαλτικά του καταλογίζουν πρώην ανήλικα παιδιά-εξακολουθούν να βγαίνουν καθημερινά, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα. Ευτυχώς παραδέχτηκε ότι γνωρίζει αυτούς που κατήγγειλαν τα όσα φέρεται να έχει κάνει με ανήλικα αγόρια στο διαμέρισμα του Μεταξουργείου ή στην Επίδαυρο.

Το είπε άλλωστε και ο νέος του δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, που μέσα σε δύο 24ωρα εμφανίστηκε περί τις είκοσι φορές στο αγαπημένο του μέσο, την τηλεόραση. Ξεκίνησε από τα πρωινά μαγκαζίνο, συνέχισε με τα μεσημεριανά και τελείωσε χθες με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant-1. Άμα τη εμφανίσει του, όλοι κατάλαβαν ότι αρχίζει πόλεμος, αφού ο επιτυχημένος ποινικολόγος «απασφάλισε» από την πρώτη στιγμή κατά πάντων.
Ακούγοντας τον δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τον «Δικηγόρο του Διαβόλου» με τον Αλ Πατσίνο στον ρόλο του παντοδύναμου νομικού που θέλει πάντα να κερδίζει.

Ο πελάτης και οι άλλοι

Η ομοβροντία των δημόσιων εμφανίσεων που ξεκίνησε από χθες και κορυφώνεται σταδιακά μέχρι την απολογία του πελάτη του, έδειξε ξεκάθαρα ότι ο Αλέξης Κούγιας «πυροβολεί» από την αρχή. Στόχοι τα θύματα και οι μάρτυρες που κατέθεσαν και αποκάλυψαν τις βασανιστικές όσο και εφιαλτικές στιγμές που φέρεται να έζησαν από τον έκπτωτο «σκοτεινό» θεατράνθρωπο, μέσω μια πλήρους αποδόμησης. Αυτή είναι άλλωστε η αγαπημένη τακτική του πολυπράγμονα Αλέξη Κούγια η οποία προκάλεσε και τα ανάλογα έντασης σχόλια στα social media.

Όσο απίστευτο και αν ηχεί από το στόμα του βγήκαν οι λέξεις «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εξομοιώνονται στα μάτια του κυρίου Κούγια με έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα, ο οποίος εργάζεται σκληρά. Μπορεί ο συγκεκριμένος να είναι επαγγελματίας συνοδός κυριών, κάτι που μάλλον δεν ενοχλεί καθόλου τον αναμφισβήτητα εξαίρετο ποινικολόγο. Αυτόν που αναρωτήθηκε γιατί κανείς δεν ρώτησε τα θύματα τι δουλειά κάνουν όταν κατέθεταν, αυτόν που έβγαλε ήδη αναξιόπιστη ως μάρτυρα την γυναίκα που κατέθεσε εναντίον του κορυφαίου σκηνοθέτη όπως τον αποκάλεσε.

Δίνοντας ένα από αυτά τα τηλεοπτικά σόου που έχτισαν τον μύθο του στα οποία αναφέρθηκε σχεδόν απαξιωτικά όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι στους δικηγόρους των θυμάτων, επέστρεψε για τα καλά. Ήδη από χθες μας ενημέρωσε για την έκβαση της υπόθεσης ως άλλος Θεός της Δικονομίας με την φράση «Ο Λιγνάδης θα αθωωθεί» και φρόντισε να υπενθυμίσει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι η 19η Τακτική Ανακριτής και η κυρία ή ο κύριος Εισαγγελέας που θα αποφασίσουν για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Η υπεράσπιση που σόκαρε

Από την στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, άρχισε να μιλάει σαν να είχε ήδη αναλάβει την υπόθεση και ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον μέχρι τότε δικηγόρο του ηθοποιού Νίκο Γεωργουλέα, τονίζοντας ότι θα συνεργαστούν άψογα, λίγες ώρες μετά ο δεύτερος παραιτήθηκε από την υπόθεση. Τόνισε μάλιστα ότι δεν αναλαμβάνει ποτέ παιδεραστές και ότι αν δεν πειστεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις εξηγήσεις που θα του δώσει όταν μελετήσει την δικογραφία και μιλήσει μαζί του, θα τον αφήσει.

Κάποιοι έμπειροι συντάκτες του ελεύθερου ρεπορτάζ θυμήθηκαν ότι τελικά ο έμπειρος ποινικολόγος είχε υπερασπίσει τον βιαστή και δολοφόνο μιας 16χρονης κοπέλας, σε μια ιστορία που είχε συγκλονίσει την δεκαετία του ’90 την κοινή γνώμη. Αφορούσε ένα κορίτσι, την Χριστίνα Τσάμη, που λίγο πριν κλείσει τα 16 της χρόνια έφτασε μαζί με τους γονείς της για διακοπές στο χωριό. Διακοπές σαν αυτές που λίγο ή πολύ έχουμε ζήσει στην εφηβεία μας, φεύγοντας για λίγο από την Αθήνα, μόνο που για την Χριστίνα έμελλε να είναι οι τελευταίες της.

Σε μια βόλτα της ένας άνδρας την ακολούθησε και της επιτέθηκε βίαια για να εκτονώσει τα κτηνώδη του ένστικτα, σύμφωνα με μαρτυρίες της υπόθεσης. Όπως έγινε γνωστό μετά, υπήρχαν στοιχεία πως η κοπέλα αντιστάθηκε, χωρίς τύχη όμως αφού ο δράστης την στραγγάλισε. Έπειτα την βίασε νεκρή και κατόπιν με μια ζαρντινιέρα της έλιωσε το κεφάλι ολοκληρώνοντας το φρικιαστικό του έγκλημα πάνω σε ένα αθώο πλάσμα, ένα κορίτσι που μόλις «άνθιζε». Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια συν 8 χρόνια για το αποτρόπαιο έγκλημά του, παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος του πάλεψε πολύ για να ελαφρύνει την θέση του πελάτη του.

Η βασική υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου του ήταν ότι το κορίτσι ήταν «κουνίστρα», τον προκάλεσε και αυτός δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Το όνομα του δικηγόρου ήταν Αλέξης Κούγιας.