Υποχώρηση στις συναλλαγές με κάρτες σύμφωνα με την JCC

Νέα υποχώρηση καταγράφηκε το Φεβρουάριο στις συναλλαγές με κάρτες, σύμφωνα με στοιχεία της JCC.

Μετά τη μείωση 6% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, η αξία των συναλλαγών με κάρτες μειώθηκε τον Φεβρουάριο επίσης κατά 6%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, στα €164.6 εκ. Η μείωση στις συναλλαγές κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν στο ίδιο ποσοστό, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα €370.4 εκ.

Θετικά επηρεάστηκαν το Φεβρουάριο οι αγορές με κάρτες σε υπεραγορές, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πληρωμές σε κυβερνητικές υπηρεσίες, σε καταστήματα οικιακών ειδών και DIY, καθώς και για καύσιμα.

Σύμφωνα με τη JCC, η μείωση στις πληρωμές σε κυβερνητικές υπηρεσίες σχετίζεται με την παράταση στη διορία για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας και για το Μάρτιο αναμένεται αύξηση σε αυτή την κατηγορία συναλλαγών.

Χωρίς μεταβολή ήταν το δεύτερο μήνα του έτους οι αγορές και αναλήψεις μετρητών των Κυπρίων στο εξωτερικό, που παρέμειναν στα €86.7 εκ. Για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, η αξία των συναλλαγών στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν €183.3 εκ., επίσης χωρίς μεταβολή.

Αντίθετα, το Φεβρουάριο σημειώθηκε σημαντική αύξηση, σε ποσοστό 14%, στις αγορές τουριστών με κάρτες στην Κύπρο, οι οποίες ανήλθαν στα €28.8 εκ. Η αύξηση για τους δύο πρώτους μήνες τους έτους ήταν 15%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με τις συναλλαγές να ανεβαίνουν στα €59.7 εκ.