Υποχωρεί από τα υψηλά 11 μηνών το Ρούβλι εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν

Από τα μέσα Απριλίου το ρούβλι σημειώνει σταθερή άνοδο, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών στο πετρέλαιο και την επιθετική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τώρα, ωστόσο, αρχίζουν να μαζεύονται σύννεφα στη γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν αύριο Τετάρτη.

Το ρούβλι την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 και το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 72 ρούβλια με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 71,5, καθώς η τιμή του πετρελαίου άγγιζε υψηλό 26 μηνών. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στη Ρωσία αυξήθηκε τον Μάιο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις εκτιμήσει για αύξηση των επιτοκίων. Νωρίς σήμερα το πρωί το δολάριο ήταν στα 71,97 ρούβλια.

Ωστόσο, η απειλή των κυρώσεων από τη Δύση σκιάζει μονίμως το outlook. Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στην Ελβετία για να συνομιλήσουν για τη στρατηγική πυρηνική σταθερότητα και τις επιδεινωμένες σχέσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί ότι ο Μπάιντεν θα θίξει τα θέματα των ρωσικών επιθέσεων ransomware, της επιθετικότητας στην Ουκρανία και της φυλάκισης των αντιφρονούντων.