Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ: Η Amazon έχει καταστρέψει το λιανικό εμπόριο

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνουσίν ισχυρίστηκε ότι η Amazon.com Inc. έχει «περιορισμένο ανταγωνισμό» και με τον τρόπο αυτό βλάπτει τον κλάδο λιανικών πωλήσεων, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μία ευρεία αναθεώρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, σχετικά με το αν οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να αποτρέψουν τους ανταγωνιστές τους.

«Αν κοιτάξετε την Amazon, αν και υπάρχουν κάποια οφέλη, καταστρέφει ττον κλάδο λιανεμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει περιορισμένο ανταγωνισμό», ανέφερε ο Mnuchin σε συνέντευξή του στο CNBC την Τετάρτη.

Η επιτροπή ανταγωνισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε τα σχέδια να εξετάσει τις τεχνολογικές πλατφόρμες, μετά από αυξανόμενες επικρίσεις στην Ουάσινγκτον ότι οι εταιρείες που διαθέτουν τις πλατφόρμες αυτές έχουν γίνει υπερβολικά μεγάλες και πολύ ισχυρές. Η επιτροπή δεν διευκρίνισε ποιες επιχειρήσεις θα εξετάσει, αλλά υποδήλωσε έντονα ότι η Facebook Inc., η Google και η Amazon της Alphabet Inc. βρίσκονται στις υποψήφιες για έλεγχο. Η Amazon κατέχει λιγότερο από το 8% της αμερικανικής λιανικής αγοράς.

«Νομίζω ότι είναι πολύ καλό ότι ο γενικός εισαγγελέας να εξετάσει αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μνούχιν. «Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα και ανυπομονώ να αναφέρω στον πρόεδρο, ο οποίος θα ακούσει τις συστάσεις του».

Η Amazon υποχώρησε 1,2% στις πρώτες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Η μετοχή , από την αρχή του χρόνου παρουσιάζει κέρδη πάνω από 30%.

Για την Amazon o Μουνσίν ανέφερε: «Υπάρχουν τομείς λιανεμπορικής δραστηριότητας όπου οι μικρές επιχειρήσεις υστερούν και έχουν βλαφθεί. Ομως αυτό δεν αφορά όλους τους τομείς και όλες τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι είναι απολύτως σωστό ότι ο γενικός εισαγγελέας να εξετάσει αυτά τα θέματα αυτά και να γνωμοδοτήσει προς τον πρόεδρο ».

Ο Μνουσίν έχει δει από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει διαταράξει τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές. Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sears Holdings Corp. από το 2005 έως το 2016, μια εποχή κατά την οποία η άλλοτε κραταιά αλυσίδα πολυκαταστημάτων έπεσε προς την πτώχευση. Ο συγκάτοικός του κολλεγίου και ο μακροχρόνιος φίλος του Eddie Lampert εξακολουθεί να διαχειρίζεται τον πολύ μικρή, πλέον λιανεμπορική εταιρεία.