«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η νέα κυβέρνηση θα εργαστούν και θα αγωνιστούν προς κάθε κατεύθυνση για να ανατρέψουν τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και να επανενώσουν την πατρίδα μας», δήλωσε σήμερα ο νέος Υπουργός Αμύνης Φώτης Φωτίου.
Πρόσθεσε ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι ευρωπαϊκές αξίες μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στην επίτευξη της λύσης που επιθυμούμε. Αργά αλλά σταθερά οι θέσεις μας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το διεθνή παράγοντα και αναμένουμε ότι θα ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις προς την Τουρκία, μέσα και στα πλαίσια της δικής της πορείας προς τη ΕΕ για να κάμψει επιτέλους την αδιάλλακτη πολιτική της και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αληθινά εποικοδομητικές διαθέσεις», είπε.
Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Γεώργιου Γεωργίου του Δημήτρη, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA, στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Συνοικισμό Λειβαδιών, στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε πως «η κυπριακή πολιτεία καταθέτει σήμερα την οφειλόμενη τιμή, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση σε ένα ακόμα παλληκάρι που δολοφονήθηκε άνανδρα από τον τούρκο εισβολέα».
Αναφερόμενος στον εκλιπόντα, ο ΥΠΑΜ είπε πως ο Γιώργος γεννημένος το 1955 στην Αφάνεια ήταν το τρίτο από τα δέκα παιδιά του Δημήτριου και της Αποστολούς Γεωργίου, ήταν μαθητής της Ε τάξης του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας και διέμενε μαζί με τους γονείς του στην Αφάνεια. Κατά την έναρξη της 2ης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Γεωργίου στην προσπάθεια του να προστατέψει τη μικρή δίχρονη αδελφή του Κατερίνα, δέχθηκε μια σφαίρα από τους Τούρκους, τραυματίστηκε στο μηρό και παρά τις διαβεβαιώσεις ενός τουρκοκύπριου ότι θα φρόντιζε ο 17χρονος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περίθαλψη, εντούτοις από τότε η τύχη του αγνοείτο.
«Ο ομαδικός τάφος που εντοπίστηκε σε περιοχή της Ασσιας μαρτυρεί τη βαρβαρότητα της άνανδρης δολοφονίας του και αποκαλύπτει ακόμα ένα περιστατικό όπου οι πεσόντες καταξιώνονται στη συνείδησή μας και καταγράφονται στην ιστορική μας μνήμη», είπε ο κ. Φωτίου.
Αφού ανέφερε ότι «στην τραγωδία των αγνοουμένων και των πεσόντων της Κύπρου υπάρχουν πολλοί ήρωες», πρόσθεσε πως 39 σχεδόν χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή «η Κύπρος θρηνεί. Η τραγωδία ακόμη δεν έφτασε στην κάθαρση της και το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Εχουμε χρέος να κρατούμε τη μνήμη ζωντανή γιατί οι λαοί που δεν έχουν ιστορική μνήμη δεν έχουν μέλλον, το παρελθόν πρέπει να μας φρονηματίζει, να μας διαπαιδαγωγεί και να μας καθοδηγεί», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι «χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά, χρειάζεται να αναλωθούν πολλές δυνάμεις για να αναστραφεί το κλίμα και η μικρή μας πατρίδα να εξέλθει από τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα και να πάρει τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, ώστε μέσα από αυτήν και τον ΟΗΕ να μπορέσουμε να αναλάβουμε από κοινού μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης χωρίς την ύπαρξη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας».
Πρόσθεσε πως «η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι όρος επιβίωσης, να αφήσουμε τον διχασμό στο παρελθόν. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. Προχωρούν μπροστά μέσα από το διάλογο, τη μετριοπάθεια και τη συναίνεση», είπε, και σημείωσε πως «εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα εκτός από τη συνεννόηση και την ενότητα».
Δεν είναι ώρα, είπε ο κ. Φωτίου, «για εύκολα και μεγάλα λόγια. Είναι η ώρα της ευθύνης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας. Με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αξιοπιστία μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και μήνυμα αισιοδοξίας στο λαό μας», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος» απέναντι σε όλους όσους έπεσαν στην τουρκική εισβολή «και θα παλέψουμε για να το εκπληρώσουμε. Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι να φέρουμε την ελευθερία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε τούτο το βασανισμένο τόπο».
Ακολούθησε αποχαιρετισμός από τον αδελφό του εκλιπόντα Σπύρο Γεωργίου, Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κομμάτων, οργανώσεων, οργανωμένων συνόλων, Δημάρχων και της οικογένειας.