Υπουργικό: Εφάπαξ χορηγία σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τις προτάσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου για παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας σε οικογένειες που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου για τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και για αύξηση του ύψους του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας.

Συγκεκριμένα, η εφάπαξ χορηγία θα παραχωρηθεί σε οικογένειες που ήταν δικαιούχες επιδόματος τέκνου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €70 ανά εξαρτώμενο τέκνο για οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα, και στα €100 ανά εξαρτώμενο τέκνο για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Της χορηγίας, η οποία θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσω τραπεζικού εμβάσματος, θα επωφεληθούν συνολικά 7.349 οικογένειες για 25.964 παιδιά και η δαπάνη θα ανέλθει στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, με τη σημερινή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η αύξηση του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας κατά €50. Ως εκ τούτου, το ύψος του επιδόματος μάνας, το οποίο παραχωρείται σε ετήσια βάση, θα ανέρχεται από φέτος στα €250, €300 και €450, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι δικαιούχες βάσει του εισοδήματος του προηγούμενου έτους.

Της αύξησης θα επωφεληθούν 16.000 περίπου πολύτεκνες μητέρες με ετήσια δαπάνη που φτάνει τα €800.000.

Οι πιο πάνω αποφάσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης της κυβέρνησης προς τις μεγάλες οικογένειες και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.