Υπουργείο Περιβάλλοντος: Σταματήστε να ανάβετε τα τζάκια…

Σε συστάσεις προς τους πολίτες να σταματήσουν να ανάβουν τα τζάκια, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και παράλληλα, να προσέχουν την ποιότητα των ξύλων  και να περιορίσουν τη χρήση βιομάζας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κυρίως στην απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η κλιμάκωση του φαινόμενου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η καταγραφή, κυρίως στην πρωτεύουσα «ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων» προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου.

Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας ,όπως  μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ, καθώς και ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

Το υπουργείο δηλώνει ότι παρακολουθεί, μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνεχή βάση, και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.