ΥΠΟΙΚ: Τα σχέδια της Κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν με ταχείες διαδικασίες και από τον τραπεζικό τομέα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε «μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Περνάμε στη β’ φάση, περνάμε στη φάση της ανάκαμψης και η Κυβέρνηση και ο τραπεζικός τομέας θα συνεισφέρουν με τα μέσα, τα οποία διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλάζει και η ψυχολογία ης αγοράς, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν με ταχείες διαδικασίες και από τον τραπεζικό τομέα. Το μέτρο της επιδότησης επιτοκίου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο και για τον επιχειρηματικό κόσμο και για τα νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να συνάψουν δάνεια. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική βοήθεια και αυτό που είπαμε σήμερα είναι ότι, ναι, περνώντας σε αυτή τη β’ φάση, και με την αλλαγή και της ψυχολογίας του κόσμου, οι τράπεζές συμμετέχοντας, και εξηγώντας τις ταχείες διαδικασίες, θα κάνουν και αυτές αυτό που πρέπει ώστε όλοι να στηρίξουμε την οικονομία. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να εξέλθουμε νικητές και από αυτή την κρίση».

Ερωτηθείς είπε ότι «τα πρώτα σημάδια μετά από τη μερική άρση των περιορισμών είναι πολύ θετικά όσον αφορά την αγορά, και την αγορά εργασίας και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Φυσικά θα ξέρουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης έχουν λειτουργήσει καταλυτικά.

Η ανάπτυξη, την οποίαν είχαμε τα τελευταία χρόνια έχει δώσει και στην οικονομία και στην ιδιωτική οικονομία αυτές τις αντοχές, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα, αυτή τη στιγμή τα σχέδια μας είναι και πολύ πιο στοχευμένα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βγούμε νικητές από αυτή την αβέβαιη μάχη, όλοι μαζί, ιδιωτικός τομέας, πολιτεία, Κυβέρνηση, κράτος, κόμματα. Και είναι αυτό το θετικό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε από τώρα που περνούμε στη φάση της επανεκκίνησης».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν πειστεί μετά και τη χθεσινή του παρουσία στη Βουλή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Πάντοτε αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τις προτάσεις των κομμάτων και πιστεύω ότι σύσσωμοι θα προχωρήσουμε».