ΥΠΟΙΚ και Υπ. Εργασίας παρουσίασαν τα 5 νέα σχέδια στήριξης της οικονομίας

ΥΠΟΙΚ και Υπ. Εργασίας παρουσίασαν τα 5 νέα σχέδια στήριξης της οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασαν  τα νέα σχέδια στήριξης της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι τα νέα σχέδια στήριξης είναι πιο στοχευμένα,  τονίζοντας την ίδια ώρα ότι τα προηγούμενα μέτρα που ανακοινώθηκαν απέτρεψαν τον « οικονομικό στραγγαλισμό των επιχειρήσεων.»

Συγκριτικά με άλλες χώρες η Κύπρος αντιμετώπισε με επιτυχία την απρόσμενη κρίση του κορωνοϊού. Δράσαμε άμεσα και συντεταγμένα, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το νέο πακέτο αποτελείται από πέντε νέα, πιο στοχευμένα σχέδια τα οποία καταρτίστηκαν μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και θα καλύπτουν την χρονική περίοδο 4 μηνών με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα νέα σχέδια εδράζονται σε μια πιο στοχευμένη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης σε τομείς που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, ενώ διέπονται από πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου το οποίο στόχο έχει να αποτρέψει τυχόν καταχρήσεις.

Μέρος των μέτρων αποτελεί η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την συνομολόγηση της Συμφωνίας Εγγύησης ύψους 28,11 εκ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό SURE για την προστασία θέσεων εργασίας.

Όπως δήλωσε, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διασφαλιστεί:

– η Συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης θωρακίζοντας τις δυνάμεις της δημόσιας οικονομίας

– η βέλτιστη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης

– η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, μια διαδικασία η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας

– συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “με το συνεκτικό Πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας η Κυβέρνηση ουσιαστικά σήκωσε όλο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας την περίοδο των περιορισμών αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους. Στηρίχθηκαν από τα δημόσια ταμεία 190.000 συμπολίτες μας, 26.000 επιχειρήσεις και 22.000 αυτοεργοδοτούμενοι”.

Σημείωσε δε ότι μόνο το ύψος της επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις αγγίζει τα 500 εκ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι αποφεύχθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων καθώς τους δόθηκε το αναγκαίο οξυγόνο για να μην χρεοκοπήσουν την κρίσιμη περίοδο, αλλά και την περίοδο της ανάκαμψης.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως «με αυτά τα σχέδια συνεχίζεται το δίκτυ προστασίας στους εργαζόμενους.Από αύριο αρχίζει η επιβολή επιδομάτων».

Πρώτο Σχέδιο

Οποιαδήποτε αδειούχα ξενοδοχειακή μονάδα ή αδειούχο τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα δύναται να ενταχθεί στο Ειδικό Σχέδιο Αδειούχων Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:

1. Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.

2. Υποχρέωση των αδειούχων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Ειδικό Σχέδιο είναι να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποχρέωση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής των Ειδικών Ανεργιακών Επιδομάτων.

3. Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο Αδειούχων Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων εφόσον κατέχει άδεια από Υφυπουργείο Τουρισμού και εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο.

4. Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι έχουν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020 από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα θα περιλαμβάνονται στο ποσοστό κάλυψης εργοδοτουμένων, εάν προσληφθούν κατά την επαναδραστηριοποίηση της επιχείρησης.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία ή επηρεάζονται ή συνδέονται με τον τουρισμό, ή συνδέονται με δραστηριότητες που με βάση τα διατάγματα παραμένουν κλειστά όπως είναι για παράδειγμα τα θέατρα.

«Το σχέδιο ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου. Εάν τον Αύγουστο υπάρχει μείωση πέραν του 40% θα υπάρχει επιδότηση του 45% των εργαζομένων. Εάν οι επιχειρήσεις δεν επαναδραστηριοποιηθούν τότε η επιδότηση θα είναι στο 80%.Προϋπόθεση είναι να μην έχει απολυθεί κανένας υπάλληλος από την 1η Μαρτίου και να μην απολυθεί κανένας μέχρι την 31 Οκτωβρίου», εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Το τρίτο σχέδιο αφορά σε οικονομικές δραστηριότητες που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών 40% για Ιούνιο και Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, η επιδότηση θα είναι το 60% του μισθολογικού κόστους ενώ σε περίπτωση που σε επιχείρηση εργάζονται μέχρι τρία πρόσωπα θα καλύπτεται το 100% των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση έκρινε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηριχθούν.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά στην πλήρη αναστολή εργασιών λόγω των απαγορεύσεων των διαταγμάτων.

Η στήριξη μέχρι εννέα εργαζόμενου θα είναι στο 100% ενώ πέραν των εννέα εργαζομένων η οικονομική στήριξη θα αφορά το 90%.

Το πέμπτο σχέδιο αφορά στους ανέργους που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους από τον Μάρτιο με επίδομα 360 ευρώ.

Το συνολικό κόστος των σχεδίων έχει ανέλθει στα 500 εκ. ευρώ.

https://www.facebook.com/SpokesmanOffice/videos/552133588796437/

https://www.facebook.com/SpokesmanOffice/photos/a.475620669226383/2898848866903539/?type=3