ΥΠΟΙΚ: Δημοσιονομικό πακέτο στήριξης για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων

Το δημοσιονομικό πακέτο που έχουμε ετοιμάσει για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε με το θέμα του κορωνοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα στην ΕΕ, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τα κόμματα. Είχαμε αρχίσει μια διαβούλευση για τα έκτα της οικονομίας τα οποία χρειάζεται να ληφθούν λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, διότι βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό αόρατο εχθρό.

Στο δημοσιονομικό πακέτο το οποίο ήδη έχουμε ετοιμάσει που είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα στην ΕΕ έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και αυτές που λάβαμε τις τελευταίες μέρες.

Ευελπιστώ και προσδοκώ ότι ομόφωνα, συλλογικά η Πολιτεία θα εγκρίνει αυτό το πακέτο από τη Βουλή.

Εχω ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ότι την επόμενη βδομάδα προτίθεμαι να ετοιμάσω ένα πακέτο με μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στους μικρομεσαίους, στις επιχειρήσεις, είτε μέσω εγγυημένων δανείων είτε μέσω επιδότησης τόκων είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.

Για αυτό τον σκοπό θα διαβουλευτούμε και με τον τραπεζικό τομέα για να διασφαλίσουμε ότι και αυτός θα εκμεταλλευτεί την ευελιξία που του παρέχεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν και τα δύο ταυτόχρονα στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Αυτό θα είναι από τα πιο δυνατά πακέτα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θέλω να πιστεύω ότι χρησιμοποιούμε πολύ σωστά τα εφόδια που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται όμως από ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και σε ό,τι αφορά το βάθος και όσον αφορά τη διάρκεια της. Μια κρίση, της οποίας οι οικονομικές επιπτώσεις εξαρτώνται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα μέτρα που λαμβάνονται και αλλάζουν καθημερινά και αφορούν τον περιορισμό για θέματα δημόσιας υγείας.

Το θετικό είναι ότι αντιδρούμε με την πιο μεγάλη συναίνεση σε επίπεδο πολιτικού κόσμου και κομμάτων».