ΥΠΟΙΚ για εταιρικό φόρο: Δεν υπάρχει κάποια απόφαση ή κάτι τελεσίδικο

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, «Πρωινό Δρομολογίο» αναφέρθηκε στο  ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τις κποιήσεις και σε άλλα τρέχοντα οικονομικά θέματα.

«Ερώτηση: Υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου;

Απάντηση: Πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, θα ήθελα να αναφερθώ στο Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με το οποίο 43% των Κυπρίων θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι καλή. Θα ήθελα να υποδείξω ότι αυτό το ποσοστό είναι ψηλότερο απ’ ό,τι είναι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Πορτογαλία. Αυτό το ποσοστό πέρυσι ήταν στο 37%, άρα έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ήταν πάνω από 50%. Το ποσοστό στην Κύπρο βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα παρόλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την κυπριακή οικονομία. Συνεπώς, κάνω αυτή την επισήμανση χωρίς οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Όσον αφορά το φορολογικό ζήτημα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν ένα σενάριο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και το θέσαμε σε διαβούλευση. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση ή κάτι τελεσίδικο. Θέσαμε αυτό το σενάριο σε διαβούλευση. Λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια. Είχαμε αυτή τη συνάντηση και ζήτησα να προβούν σε μια αξιολόγηση για να έρθουν πίσω με τις απόψεις τους. Θέλουμε τη γνώμη τους γι’ αυτό το ζήτημα. Ξεκαθαρίζω όμως ευθύς εξαρχής ότι οι λόγοι δεν είναι φοροεισπρακτικοί. Δηλαδή δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό που συνέβαινε πριν από το 2013 όταν μετά από κάθε εξάμηνο έρχονταν μέτρα για φορόεπιβαρύνσεις. Αν έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι πρόκειται για μια εξωτερική απαίτηση, επισημαίνω ότι δεν είναι. Άρα δεν είναι ούτε για λόγους φοροεισπρακτικούς ,ούτε μια υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουμε είτε μας αρέσει είτε όχι. Θεωρούμε ότι μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας.

Έχοντας ακριβώς υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα φορολογικής πολιτικής τα τελευταία 3-4 χρόνια και πώς έχουν διαμορφωθεί τα φορολογικά ζητήματα σε διεθνές επίπεδο, έχουμε την άποψη ότι πιθανόν ένας χαμηλός συντελεστής εταιρικού φόρου μπορεί να είναι και μειονέκτημα. Για παράδειγμα, ακυρώνει ή περιορίζει τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, που είναι και το πιο σημαντικό εργαλείο για ανάπτυξη και διατήρηση αυτού του σημαντικού τομέα των υπηρεσιών. Έχουμε περιστατικά ένταξης της χώρας μας στις λεγόμενες μαύρες λίστες λόγω ενός φορολογικού συντελεστή που είναι αρκετά χαμηλός. Το σενάριο που θέτουμε στο διάλογο και η εισήγηση είναι μια προσεκτική αύξηση στο 15%, καθώς έχουμε συμπεράνει ότι αυτό θα περιόριζε δραστικά αυτά τα προβλήματα.

Ερώτηση: Υπάρχει μια εισήγηση να μειωθεί η φορολογία για την άμυνα;

Απάντηση: Ακριβώς αυτό εισηγούμαστε. Αν δηλαδή αυξηθεί ο συντελεστής του εταιρικού φόρου για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παρενέργειες που πλέον προκύπτουν ίσως μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Δηλαδή, αντί να χάσουμε επενδύσεις και προσέλκυση εταιριών, μπορεί να καταστεί ευκολότερη η προσπάθεια να τις προσελκύσουμε. Αν για παράδειγμα ανοίξει ο δρόμος για να διευρυνθεί το δίκτυο των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας ή αν πρόνοιες σε τέτοιες συμφωνίες εξουδετερωθούν, τότε ως χώρα δεν θα χάσουμε από τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά θα κερδίσουμε. Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα σε κάθε περίπτωση δεν είναι φοροεισπρακτικό και επειδή θα προκύψει ένα όφελος της τάξης των €170 εκατομμυρίων, το σενάριο είναι στο σύνολό του και με το παραπάνω να επιστραφεί με μειώσεις ή καταργήσεις φορολογίας συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης έκτακτης εισφοράς για την άμυνα πάνω στα μερίσματα και πάνω στους τόκους.

Δηλαδή προτείνουμε μείωση της έκτακτης αμυντικής εισφοράς από το 17% στο 15%, στους τόκους από το 30% στο 15%, μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από το 20% στο 15%, πλήρη κατάργηση του γνωστού τέλους των 350 ευρώ που πληρώνει η κάθε εταιρία ετησίως, πλήρης κατάργηση του τέλους χαρτοσήμων και αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για κάθε φυσικό πρόσωπο για εισφορές σε ταμεία συντάξεων, ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων και ασφαλιστικά ταμεία από το 1/6 στο 1/5. Δηλαδή δίνουμε πίσω περίπου €200.000.000 με τις μειώσεις, κυρίως στην έκτακτη αμυντική εισφορά και τις καταργήσεις που έχω επισημαίνει υπερκαλύπτοντας το αυξημένο έσοδο διότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση ζήτημα φοροεισπρακτικό. Θα θέλαμε όμως να ακούσουμε την άποψη του ιδιωτικού τομέα στην όποια απόφαση. Αν η άποψη του ιδιωτικού τομέα είναι ότι θα κάνουμε κακό αντί καλό και θα απωλέσουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τότε δεν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο. Βεβαίως, εισήγηση είναι να κοιτάξουμε λίγο πιο μπροστά και όχι μόνο στο σήμερα. Να διαφυλάξουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αλλά να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Ήδη άλλαξαν πράγματα.

Ξέρετε ότι αυτός ο θεσμός των «εταιριών-κέλυφος», δηλαδή εταιρίες που δεν είχαν φυσική παρουσία, που ήταν μόνο μια εγγεγραμμένη εταιρία, δεν υπάρχει πλέον, ούτε μπορεί να έχει θέση στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Συνεπώς, πρέπει να δούμε και αυτά τα ζητήματα και να αξιολογήσουμε αυτό το ενδεχόμενο μιας αναπροσαρμογής/αναδιάταξης του φορολογικού μας συστήματος χωρίς την παραμικρή πρόσθετη επιβάρυνση και να το κάνουμε πιο προσαρμοσμένο σε σύγχρονα δεδομένα. Αυτό είναι το σενάριο που έχουμε θέσει και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις του ιδιωτικού τομέα. Κυρίως τα ¾ του οφέλους επιστρέφουν πίσω σε εταιρίες, αλλά επωφελούνται όχι μόνο εταιρίες ,αλλά και φυσικά πρόσωπα, κυρίως με την αύξηση της έκπτωσης για τις συνεισφορές (από το 1/6 στο 1/5). Δηλαδή ,θα υπάρξει ουσιαστικά μ’ αυτό τον τρόπο μείωση του φόρου εισοδήματος για τον κάθε μισθωτό που πληρώνει φόρο, αλλά και για φυσικά πρόσωπα που έχουν καταθέσεις και θα προβούν σε μια αγοραπωλησία ακινήτου από την οποία θα προκύψει φόρος κεφαλαιουχικών κερδών και σε κάποια άλλα σενάρια που είναι σενάρια εργασίας.

Ερώτηση: Υπάρχει χρονικός ορίζοντας γι’ αυτό το θέμα;

Απάντηση: Οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα είπαν ότι θέλουν να μελετήσουν προσεκτικά το σενάριο, κάτι που θέλουμε να κάνουμε και εμείς. Θέλουμε να μας δώσουν αξιόπιστες συμβουλές. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δημοσιονομικό ζήτημα με τη στενή έννοια, αλλά μια μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος για σκοπούς ώθησης αυτού του τομέα. Βασιζόμαστε στην άποψη του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως μου έχουν αναφέρει, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θα είναι σε θέση να μας καταθέσουν τις απόψεις, τις εισηγήσεις, τις διαφωνίες τους, τις παρατηρήσεις τους και τις εναλλακτικές τους εισηγήσεις για να διαμορφωθεί ,ενδεχομένως, μια άποψη για το αν αυτό το σενάριο θα προχωρήσει ή όχι.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την αντισυνταγματικότητα των νομοθεσιών που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις;

Απάντηση: Φαίνεται να εντοπίζεται σύγκρουση με το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θα αναμένουμε τη γραπτή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις σε κάθε περίπτωση.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την απόφαση των τραπεζών οι καταθέτες να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια;

Απάντηση: Αυτό είναι μια τάση που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κατάθεση έχει κόστος για την τράπεζα και η τράπεζα πρέπει να ανακτήσει αυτό το κόστος από την είσπραξη των δανείων. Όταν έχουμε σημαντικό ποσοστό δανείων που δεν εισπράττεται ,ούτε το υπόλοιπο του δανείου, ούτε οι τόκοι, προκύπτει ζήτημα κόστους για την τράπεζα που οδηγεί τα επιτόκια όλο και πιο χαμηλά. Δεν νομίζω αυτό να αφορά τον μέσο καταθέτη. Θα ήθελα να υπήρχε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο να είχε πλήρως εξυγιανθεί και όταν θα έχει πλήρως εξυγιανθεί δεν θα προκύπτουν τέτοιοι λόγοι.

Προφανώς ,όμως, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Όταν τα δανειστικά επιτόκια έχουν μειωθεί, θα πάνε προς τα κάτω και τα καταθετικά. Πρέπει ,όμως, όλοι να καταλάβουμε ότι οι καταθέσεις για την τράπεζα έχουν κόστος, το οποίο θα μπορέσει να ανακτήσει μόνο αν πληρωθούν τα δάνεια. Διαφορετικά, δεν θα μπορεί να πληρώνει τόκο πάνω στην κατάθεση.»