ΥΠΟΙΚ: Αυτά είναι τα εφάπαξ ποσά που θα δοθούν σε αυτοτελώς και επιχειρήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών,  Κωνσταντίνος Πετρίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Υπουργούς Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, ανακοίνωσε  πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας

Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ:

Από την αρχή αυτής της πανδημίας είχαμε διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την αβέβαιη κρίση. Και αυτό πράξαμε και συνεχίζουμε να πράττουμε.

Στις αρχές Ιουλίου του 2020, δόθηκε η πρώτη εφάπαξ κρατική στήριξη ύψους €100 εκατ. σε 30.000 επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, όπως ενοίκια και δόσεις για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τον Νοέμβριο του 2020 δόθηκε το δεύτερο εφάπαξ πακέτο, λόγω των στοχευμένων περιοριστικών μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εξαγγέλθηκε το τρίτο εφάπαξ σχέδιο ύψους €200 εκ. για όλες τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους που είχαν πληγεί από την πανδημία, λόγω του δεύτερου γενικότερου lockdown. Ήδη έχουν διενεργηθεί πληρωμές πέραν των €120 εκατ., ενώ το σύνολο των πληρωμών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παράλληλα, μέσα σε ένα χρόνο, οι δαπάνες για τη στήριξη των εργαζομένων μέσω των ειδικών σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανήλθαν στα €630 εκ.

Το συνολικό πακέτο στήριξης, μαζί με τα άλλα στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων αγγίζει μέχρι σήμερα τα €1,6 δις.

Λόγω των μέτρων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τους εργαζομένους εξαγγέλλουμε σήμερα ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, με εφάπαξ ποσά που διατίθενται για επιδότηση των λειτουργικών εξόδων και μέρος των ενοικίων, ύψους €30 εκ. περίπου, καθώς και το 12ο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων, ύψους €40 εκ. επιπρόσθετα.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας που εξαγγέλλουμε σήμερα, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα €70 εκατ., είναι  στοχευμένο και αφορά επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που συνεχίζουν να πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων ενόψει και των σημερινών σχετικών ανακοινώσεων.

Σημειώνω ότι στη στόχευση της στήριξης δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  • Συγκεκριμένα, θα δοθούν σε αυτοτελώς εργαζόμενους, χωρίς οποιονδήποτε εργοδοτούμενο, περιλαμβανομένων και των συνταξιούχων, το ποσό των €700 ευρώ.
  • Σε εργοδότες που εργοδοτούν ένα εργαζόμενο €1200 ευρώ,
  • σε εργοδότες που εργοδοτούν δύο εργαζόμενους €2.000,
  • σε εργοδότες που εργοδοτούν 3-5 εργαζόμενους €3.500 ευρώ,
  • σε εργοδότες που εργοδοτούν 6-9 εργαζόμενους €5.000,
  • σε εργοδότες που εργοδοτούν 10-20 εργαζόμενους €7.500, σ
  • ε εργοδότες που εργοδοτούν 21 – 50 εργαζόμενους €10.000 και
  • σε εργοδότες που εργοδοτούν άνω των 50 εργαζομένων θα δοθούν €15.000.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, θέλω να διαβεβαιώσω ότι από πλευράς Κυβέρνησης θα συνεχίσουμε το σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση  όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων.

Αν αυτό τον κρίσιμο μήνα τον αντιμετωπίσουμε όλοι σωστά, έχουμε την προοπτική της δυνατής ανάκαμψης, κάνοντας παράλληλα την αντεπίθεση με όλα τα εργαλεία τα οποία μας προσφέρει η αναπτυξιακή μας πολιτική, το ταμείο ανάκαμψης, τα διαρθρωτικά ταμεία και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα η οποία θα είναι καθοριστικής σημασίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διανύουμε ένα πολύ κρίσιμο μήνα, ο Μάρτιος είναι καθοριστικός όσον αφορά και την οικονομία, αλλά και τη συμπεριφορά της πανδημίας και την υγεία όλων μας. Η έκβαση δεν εξαρτάται μόνο από τις κυβερνητικές πολιτικές αλλά και από τη συμπεριφορά όλων μας. Παρά την κόπωση που όλοι έχουν υποστεί, πρέπει να αντέξουμε, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσιμες βδομάδες, στη διάρκεια των οποίων θα αυξηθεί και ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί, ώστε να αρχίσει να αναστρέφεται η κατάσταση.

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της αφουγκράζεται την αγωνία των συμπολιτών μας, αφουγκράζεται την αγωνία επιχειρήσεων και εργαζομένων και είναι δίπλα σε όλους, αναπροσαρμόζοντας με ευέλικτο και στοχευμένο τρόπο όλες τις πολιτικές μας προς αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κρίσης, την οποία πιστεύω πως μόνο συλλογικά μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Λίγη υπομονή ακόμα και θα τα καταφέρουμε.