ΥΠΟΙΚ: Αισιόδοξος για θετική αξιολόγηση

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση από την Τρόικα, για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν ακόμα λίγες ημέρες, θα είναι θετική.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, κυρίαρχο στόχο για τη φετινή χρονιά αποτελεί η έξοδος από την ύφεση, καθώς και η οριστική αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα στους επόμενους δέκα μήνες.

Ο κ.  Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και “είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επίσημης αξιολόγησης που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την ενεργοποίηση και για την Κύπρο των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτηθούν κάποιες ακόμη μέρες για εργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εξ αποστάσεως, για να ολοκληρωθεί η εικόνα σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν θέλησε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα και για τα επόμενα βήματα, από τη στιγμή που δεν έχει επίσημα και τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία, προσθέτοντας ότι αυτά θα ανακοινωθούν σε πλήρη λεπτομέρεια μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.

“Έχει επιβεβαιωθεί η πολύ σημαντική πρόοδος σε σχέση με την πορεία διόρθωσης της οικονομίας. Κυρίαρχος στόχος για τη φετινή χρονιά παραμένει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, αλλά και η οριστική και διατηρήσιμη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα στους επόμενους δέκα περίπου μήνες. Οι στόχοι αυτοί είναι απόλυτα εφικτοί και υπηρετούνται μέσα από τη συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης, μέσα από τέτοιες κινήσεις που ενισχύουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη” σημείωσε ο Υπουργός.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, επεσήμανε πως “η σημερινή ανακοίνωση της Στατιστική Υπηρεσίας για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ελπίζω να καθησυχάζει όσους είχαν πρόσφατα εκφράσει ανησυχίες” και σημείωσε ότι “όχι μόνο δεν έχουμε επιδείνωση, αλλά έχουμε βελτίωση που συνάδει με τη βελτίωση της πορείας της πραγματικής οικονομίας, κι αυτό χωρίς να επιβληθεί έστω και ένας φόρος εδώ και δύο χρόνια”.

Ωστόσο τόνισε πως “δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της προσπάθειας και ούτε βεβαίως πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ σε κείνες τις πολιτικές των προηγούμενων ετών που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας μας”.

Ο Υπουργός, ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα είναι θετική η αξιολόγηση, είπε ότι αν και δεν έχει επίσημα ολοκληρωθεί, έχει διανυθεί τεράστια απόσταση και “είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και να τεκμηριώσουμε συγκεκριμένη και σημαντική πρόοδο” και πρόσθεσε ότι “θεωρώ πως ναι θα είναι θετική”.

Όπως ανέφερε οι εκκρεμότητες που απομένουν αφορούν τον ευρύτερο τομέα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και ότι επίσημα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δέκα μήνες. “Θέλουμε και είναι στόχος μας πολύ νωρίτερα να έχουμε οριστικά αποκαταστήσει την πιστοληπτική μας ικανότητα, να είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε ελεύθερα τις ανάγκες μας, κάτι που θα επιτρέψει με ένα ελεγχόμενο τρόπο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα” σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί και ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε λίγες μέρες. Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που περιλαμβάνει τις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή την έγκριση των κρατών μελών, και η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν σε λίγες μέρες θα υπάρξει η θετική ολοκλήρωση για να καταλήξει στην εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις της Τρόικας σχετικά με την κυπριακή οικονομία, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε μια “ξεκάθαρη πορεία διολίσθησης που είχε ακολουθήσει η κυπριακή οικονομία από το 2010 μέχρι το 2013” και παρουσιάζοντας σχετικό διάγραμμα σημείωσε ότι “από το 2013 καταγράφεται μια ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης”, επισημαίνοντας ότι εάν το 2015 θα είναι τελικά οριακά θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως αναφέρουν κάποιες εκτιμήσεις, ή οριακά αρνητικός, “δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης που θέλουμε να διατηρήσουμε”.

“Θεωρώ πως εάν με την ίδια συνέπεια συνεχίσουμε και εντατικοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αν προβαίνουμε σε κινήσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη, ενθαρρύνουν την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, μπορούμε για άλλη μια φορά να διαψεύσουμε τις κάπως πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις”, συνέχισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος ότι εντός της φετινής χρονιάς, θα καταγράψουμε για πρώτη φορά εδώ και κάποια χρόνια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ερωτηθείς γιατί δεν αναμέναμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν να βγούμε στις αγορές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις διεθνείς αγορές βλέπουμε ότι υπάρχει μια διατάραξη της θετικής πορείας και παρατήρησε πως δοθέντος τούτου ίσως να ήταν η καταλληλότερη στιγμή.

Σε ερώτηση για το ωράριο των καταστημάτων και συγκεκριμένα εάν υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών μελέτη αναφορικά με αυτό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, ωστόσο πήρε την αφορμή να εκφράσει την ελπίδα και να δηλώσει πως θεωρεί δεδομένο ότι καμία επιχείρηση δεν θα προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις σε σχέση με το προσωπικό που εργοδοτεί πριν οριστικά, διευκρινιστεί το ζήτημα, εξεταστούν όλες οι πτυχές περιλαμβανομένων των συνταγματικών πτυχών της νέας νομοθετικής ρύθμισης.