Υπογραφή Συμφωνίας ΥΠΕΣ και EASO για το Άσυλο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) κ. Nina Gregori υπέγραψαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, Συμφωνία Μόνιμης Φιλοξενίας Αντιπροσωπείας του EASO στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέγραψε και εφαρμόζει τη Συμφωνία.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, το EASO θα έχει έδρα στη Λευκωσία ενώ παράλληλα θα λειτουργεί γραφεία και σε άλλες περιοχές ανάλογα με τις ανάγκες.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του EASO, δεδομένων των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και το γεγονός ότι το υφιστάμενο Σύστημα Ασύλου δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνο του.

Μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία Κύπρου και EASO και τη στήριξη τόσο σε εμπειρογνωμοσύνη, όσο και σε τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους, μπορεί να καταστεί δυνατή η βελτίωση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα προβλέπεται:

i. Διάθεση από πλευράς EASO ποσού ύψους €4.5 εκατομμυρίων αποκλειστικά για την Κύπρο.

ii. Αύξηση των εμπειρογνωμόνων του EASO που ασχολούνται με την εγγραφή και διαχείριση των αιτητών διεθνούς προστασίας, από 20 σε 40 εντός του 2019 και από 40 σε 80 εντός του 2020.

iii. Συμβολή στην εισαγωγή ταχείας διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, κάτι που θα συμβάλει τόσο στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αλλά παράλληλα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κατάχρηση του συστήματος.

iv. Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου.

v. Προσφορά προκατασκευασμένων μονάδων τόσο για γραφειακή χρήση όσο και για κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Το πρόγραμμα στήριξης του EASO θα αναθεωρείται και θα ενισχύεται ανάλογα με τις ανάγκες της Δημοκρατίας.