ΥΠΜΕ: Οι αναφορές του κ. Κυπριανού σε «ξεπούλημα» και σε έσοδα είναι ατυχείς

Απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο ΓΓ του ΑΚΕΛ:

Σε σχέση με αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, στο πλαίσιο χθεσινής ομιλίας για το θέμα της εμπορικοποίησης του Λιμένα Λεμεσού, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

Τα αναμενόμενα έσοδα από την εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, όπως παρουσιάστηκαν στη Βουλή, είναι της τάξης του 1,8 δις και όχι 2.5 δις, όπως λανθασμένα ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Τα αναμενόμενα έσοδα ενδέχεται να φθάσουν τα 2 δις, εάν σε αυτά προστεθούν 140 εκατ. από αναμενόμενες επενδύσεις, καθώς και φόροι συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα για το κράτος, για τους 12 πρώτους μήνες της λειτουργίας του Λιμένα υπό το νέο καθεστώς, θα ξεπεράσουν τα 36 εκατ., αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα 20-22 εκατ., που εισέπραττε το κράτος κάτω από το προηγούμενο καθεστώς. Στο εν λόγω ποσό, δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις της τάξης των 30 και πλέον εκατομμυρίων από τις διαχειρίστριες εταιρείες για το 2017. Ανάλογο θα είναι και το ποσό των επενδύσεων για το 2018.

Ως εκ τούτου, η αναφορές του κ. Κυπριανού σε «ξεπούλημα» και σε έσοδα που δεν θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ είναι ατυχείς, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται άλλωστε, από τους αριθμούς.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί, παράλληλα, να τονίσει ότι, παρά την ισοπεδωτική κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση κατά τις πρώτες μέρες της ανάληψης των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού από τους στρατηγικούς επενδυτές, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, και τα οποία ήταν εν πολλοίς φυσιολογικά, ξεπεράστηκαν εντός ενός μηνός.

Πέραν τούτου, έξι μήνες μετά την ανάληψη της διαχείρισης του Λιμένα από τους στρατηγικούς επενδυτές, ο χρόνος εξυπηρέτησης των φορτηγών έχει φθάσει στα 15 λεπτά, σε σχέση με τη 1-1.5 ώρα που ίσχυε κάτω από το προηγούμενο καθεστώς. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται, τέλος, και σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πλοίων, η οποία γίνεται εντός 24ωρου, ενώ προηγουμένως ο χρόνος που χρειαζόταν ήταν τουλάχιστον, διπλάσιος.