ΥΠΕΣ: Τώρα δεν είναι η ώρα των μεγάλων λόγων, αλλά η ώρα της θωράκισης του Προέδρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην ημερίδα «Μορφώνοντας μαζί το όραμα της Αμμοχώστου»

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Αμμοχώστου και το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης για την πρόσκληση.

Νοιώθω πρώτιστα όμως την ανάγκη να ευχαριστήσω τους 80 επιστήμονες Αμμοχωστιανούς, που εργάστηκαν εθελοντικά, με ζήλο και αφιλοκερδώς από την πρώτη μέρα σύστασής του, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν, για έναν ιερό σκοπό. Την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό για την επιστροφή στα εδάφη που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του Συμβουλίου θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις πλείστες πολιτικές της πολιτείας, γιατί εμπεριέχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να παραχθεί μια πετυχημένη και αποτελεσματική πολιτική, όπως:

• Παραγωγή πολιτικής μέσω της ενότητας και κρατώντας έξω όποια μικροπολιτικά ή μικροκομματικά παιχνίδια και συμφέροντα που στρεβλώνουν και παρεμποδίζουν την κάθε προσπάθεια προόδου σε αυτή την χώρα.

• Παραγωγή πολιτικής αθόρυβα και με σκληρή εργασία, και όχι μέσω τυμπανοκρουσιών και προσωπικής προβολής.• Παραγωγή πολιτικής μέσω της επιστημοσύνης και του επιστημονικού προγραμματισμού, και όχι μέσω πολιτικών συνθημάτων, ευχολογίων και γενικολογιών. Γιατί καμία πολιτική, κανένας σχεδιασμός, σε κανέναν τομέα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός και βιώσιμος αν δεν έχει το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο. Και ως κάποιος που ασχολήθηκα με πολλές από τις στρεβλώσεις του παρελθόντoς σε αυτή τη χώρα σας διαβεβαιώνω ότι οι πλείστες αποτελούσαν αποτέλεσμα πολιτικών που δεν είχαν επιστημονικό υπόβαθρο.

• Η επιστημονική προσέγγιση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί αποτέλεσμα των 12 επιχειρησιακών μονάδων που δημιούργησε το Συμβούλιο με καταξιωμένους επιστήμονες, είναι αυτή που πρέπει να προηγείται και να δημιουργεί το πραγματικό υπόβαθρο για την έναρξη ενός ευρύτερου δημόσιου διαλόγου, με τον Δήμο, τους δημότες και την κοινωνία των πολιτών.

• Ολιστική προσέγγιση. Για κάθε ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, θα πρέπει να γίνεται και προγραμματισμός για ευρύτερα θέματα που αν δεν αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων τότε διακυβεύεται το συνολικό πλαίσιο πολιτικής. Και στην προκειμένη περίπτωση έχουν δημιουργηθεί πρόσθετες επιχειρησιακές μονάδες για να επεξεργαστούν σημαντικές παραμέτρους διευκόλυνσης της επιτυχίας των κύριων στόχων, και αφορούν θέματα της τοπικής κοινωνίας, όπως η αξιοποίηση του δυναμικού της πόλης, η οργάνωση συμμετοχής στην «ανάπτυξη της επόμενης μέρας», η μηχανογράφηση συστημάτων επικοινωνίας με δημότες, η ανάδειξη απόψεων των δημοτών.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δυστυχώς δυσεύρετα σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο ζούμε, αλλά συνοψίζονται στο έργο που παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον μας.

Φίλες και φίλοι,
Δεν θα προσποιηθώ ότι γνωρίζω την εργασία σας και δεν θα επιχειρήσω να την συνοψίσω, άλλωστε είμαι εδώ για να μάθω.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, θέλω να συγχαρώ, πέραν του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης τον Δήμο, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τους ιδιωτικούς φορείς και όλα τα οργανωμένα σύνολα που εμπλέκονται στις διαδικασίες επανεγκατάστασης για την Αμμόχωστο.

Θέλω να πιστεύω ότι η σκληρή δουλειά σας σύντομα θα τύχει πρακτικής εφαρμογής. Και όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει αυτή την μάχη σε λίγες μέρες στην Ελβετία. Ξέρουμε όλοι τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όμως ότι για πρώτη φορά η Τουρκία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της και αναγκάζεται να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η έκβαση αυτής της συζήτησης θα είναι καταλυτική για την προσπάθεια λύσης.

Τώρα δεν είναι η ώρα των μεγάλων λόγων, αλλά η ώρα της θωράκισης του Προέδρου, ούτως ώστε να καταφέρει να δώσει το δικαίωμα, όχι μόνο στους Αμμοχωστιανούς, αλλά σε όλους τους Κυπρίους να προγραμματίζουν την επόμενη μέρα. Την μέρα της λύσης.
Ευχαριστώ.