ΥΠΕΣ: Την Παρασκευή θα δοθούν στοιχεία για τις τ/κ περιουσίες

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση στο Γραφείο του με τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, σε σχέση και με τις καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί ο κ. Φαίδωνος. Μετά από το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η μεγάλη προσπάθεια εξ ορθολογισμού του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών που άρχισε τα τελευταία χρόνια από τον προκάτοχό μου κ. Σωκράτη Χάσικο συνεχίζεται και εντείνεται. Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανακτήσεις περιουσιών εκεί που γίνονταν παράτυπα, αλλάζουν όροι συμβάσεων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη αλλά λαμβάνονται και άλλα μέτρα εκεί που χρειάζεται. Είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας, πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις. Σε κάποιες από αυτές, όντως, υπάρχουν παρατυπίες ή άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και γίνεται ένας τεράστιος όγκος εργασίας, ο οποίος δεν πρέπει να μηδενίζεται από κανέναν.

Με τον Δήμαρχο Πάφου είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Συζητήσαμε την έκταση του όλου θέματος και όντως φαίνεται να είναι μεγάλο σε έκταση. Έχω ζητήσει και μου έχει δώσει ο ίδιος πληροφορίες για συγκεκριμένες υποθέσεις, ώστε να τύχουν διερεύνησης εκεί που δεν είμαστε γνώστες κάποιων καταστάσεων. Εκεί που υπάρχουν ποινικά αδικήματα πρέπει να είμαστε και εμείς γνώστες, για να διευκολυνθεί η εργασία της δικής μας Υπηρεσίας, και αυτά τα ποινικά μπορεί να αφορούν είτε πλαστογραφίες είτε θέματα φορολογίας είτε κατάχρηση εξουσίας ή ο,τιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, μεταξύ του Δημάρχου Πάφου και της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σήμερα, ήρθα επίσης σε επαφή και με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και έχω ζητήσει τη συνδρομή του, ώστε μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση της δικής του Υπηρεσίας να διερευνηθούν περιπτώσεις για σκοπούς ελέγχου. Επίσης, σκοπεύουμε να θωρακίσουμε και διοικητικά αλλά και θεσμικά την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, για να διευκολυνθεί η εργασία την οποία επιτελεί.

Θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σε διάσκεψη Τύπου που θα παραθέσω την Παρασκευή, η οποία θα εξηγεί και τις διαδικασίες και κάποιες αλλαγές στις διαδικασίες ή σε νομοθετικές ρυθμίσεις ή αριθμό περιπτώσεων, ούτως ώστε όλοι, στο πλαίσιο της διαφάνειας, να είναι γνώστες της πολιτικής την οποία ακολουθεί αυτό το κράτος.

Θέλω να τελειώσω λέγοντας ότι επειδή, όντως, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως να εκμεταλλεύονταν παράνομα ή δυσανάλογα τουρκοκυπριακές περιουσίες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ως κράτος, ως Κυβέρνηση, είμαστε διατεθειμένοι να επιμείνουμε για τη χάραξη μιας ορθής πολιτικής διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες θα δώσω στη διάσκεψη Τύπου της Παρασκευής».

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση και συζήτηση με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του. Συζητήσαμε την ουσία αυτού του μεγάλου ζητήματος, δηλαδή της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, που μας επηρεάζει όλους. Επηρεάζει τις πόλεις μας και την πορεία ανάπτυξης των πόλεων μας η χρηστή και σωστή διαχείριση αυτών των περιουσιών.

Συζητήσαμε και τη διάσταση και το μέγεθος αυτού του σκανδάλου που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, το οποίο εμπεριέχει και αξιόποινες πράξεις και πολλά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως και σημαντικές απώλειες εσόδων για το κράτος μέσα από τη φοροδιαφυγή. Επίσης, παράνομο πλουτισμό από πάρα πολλούς και μεγάλες αδικίες.

Διαπίστωσα την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και αυτό με αφήνει απολύτως ικανοποιημένο. Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες αποτιμούνται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για αυτή τη συνάντηση και παραμένω στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, για να κάνουμε πάντοτε παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση, ώστε μέσα από τη διαφάνεια να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευτεί τους θεσμούς».