ΥΠΕΣ: Σε ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

ΥΠΕΣ: Σε ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής μετά το πέρας του Εθνικού Μνημόσυνου των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας, στο Παλαιχώρι, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που θα διεξαχθεί αύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, ο κ. Νουρής απάντησε ότι είναι η ετήσια σύσκεψη που διοργανώνεται αυτή την περίοδο για να εκφράσουμε, όπως είπε, «την ετοιμότητά μας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών».

Σημείωσε ότι όπως κάθε χρόνο έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. «Οι υπηρεσίες όλες, η Υπηρεσία Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πολιτική Άμυνα έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα προγράμματα», πρόσθεσε.

Αύριο θα γίνει μια επιβεβαίωση της ετοιμότητας των διαφόρων σωμάτων για να μην έχουμε απρόβλεπτα προβλήματα, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα θέματα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν, ανάφερε, είναι και το θέμα των πτητικών μέσων. Σημείωσε πως θα εξεταστεί με ποιον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις ανάλογες διευθετήσεις λαμβανόμενων υπόψη των δυσκολιών που υπάρχουν στην ενοικίαση πτητικών μέσων, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.

Η προσδοκία όλων είναι ότι με την ολοκλήρωσή της σύσκεψης θα υπάρξει ένα σύντομο διάστημα προσαρμογής και υλοποίησης οποιονδήποτε ενδεχόμενων καινούριων αποφάσεων ληφθούν, είπε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν, ο Υπουργός ανάφερε ότι έχει γίνει η μεγάλη σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν οι επαρχιακές συσκέψεις, στις οποίες, είπε, «θα γνωστοποιηθεί σε όλους τους φορείς ο οδικός χάρτης εφαρμογής για την επόμενη διετία όλων των διατάξεων, ώστε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση το 2024 στο επόμενο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Θέλω να επαναλάβω την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου από τη σύσκεψη που είχαμε την περασμένη Τετάρτη, στην οποία όχι απλά ενημερώθηκαν οι αιρετοί, αλλά και οι τεχνοκράτες, όλοι όσοι δηλαδή θα συνδράμουν την προσπάθεια προσαρμογής της μεταρρύθμισης», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Αναφερθείς στην ενημερωτική σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, είπε ότι υπήρξαν «πολύ εποικοδομητικές παρατηρήσεις και συζητήσεις, οι οποίες ήδη αναλύονται στο Υπουργείο Εσωτερικών». Το Υπουργείο Εσωτερικών, εξήγησε, «έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο για να κατευθύνουμε μαζί με τη βοήθεια τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων». Σημείωσε δε ότι «ήδη έχουμε ζητήσει από την Ελληνική Δημοκρατία, και υπήρξε άμεση ανταπόκρισή του αιτήματός μας, για να αποσταλεί στην Κύπρο τεχνοκράτης για να μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το πρωτόγνωρο έργο που έχουμε να κάνουμε».

«Και θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το στενό χρονοδιάγραμμα των δυο ετών θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε τον Μάϊο του2024 στο ολοκληρωμένο πλέον μοντέλο και βεβαίως στις όποιες διορθώσεις απαιτείται να γίνουν για να έχουμε μια σωστή και δομημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή οραματίζεται ο Κύπριος πολίτης», κατέληξε ο κ. Νουρής.