ΥΠΕΣ: Σε ετοιμότητα η Κύπρος για να είναι κέντρο φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών που θα θέλουν να επαναπατριστούν

Την ετοιμότητα των συναρμόδιων Υπουργείων να ανταποκριθούν στο ενδεχόμενο που η Κύπρος θα χρειαστεί να αποτελέσει κέντρο προσωρινής φιλοξενίας ξένων υπηκόων που θα επαναπατριστούν από χώρες της περιοχής, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

Μιλώντας μετά το πέρας της δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες «είμαστε σε εγρήγορση, σε αφύπνιση, υπάρχει ετοιμότητα, εάν και εφόσον χρειαστεί η Κύπρος να είναι κέντρο φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών που θα θέλουν να επαναπατριστούν».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Γάλλου Προέδρου σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου, ως ανθρωπιστικής διόδου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει τη βούληση της Κύπρου να αποτελέσει ανθρωπιστική οδό, σημειώνοντας επίσης πως η χώρα μας θα ανταποκριθεί στον σημαντικό ρόλο που της αρμόζει.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν στην Κύπρο σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν έχουμε ενδείξεις για τον αριθμό, ωστόσο επανέλαβε πως υπάρχει ετοιμότητα για να ανταποκριθούμε σε ό,τι χρειαστεί, όπως πράξαμε και στο παρελθόν. Όπως επεσήμανε, «η Κύπρος θα είναι ο σταθμός διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών που θα χρειαστεί να εκκενώσουν και θα είναι για λίγες ώρες διαμονής στην Κύπρο μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη και παρατηρηθεί αυξημένη ροή μεταναστών, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε αυξημένες αφίξεις μεταναστών, λέγοντος πως έχει ζητηθεί η συνδρομή της ΕΕ. Στο σενάριο που εμπλακούν στη σύρραξη ο Λίβανος και η Συρία, εξήγησε ο κ. Υπουργός, τότε όλη η Ευρώπη θα αναμένει αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η Κύπρος, πρόσθεσε, οφείλει και πρέπει βάσει και των διεθνών συμβάσεων, να ανταποκριθεί.

Ωστόσο, τόνισε ο κ. Ιωάννου, οι δυνατότητες της χώρας μας είναι περιορισμένες και, εφόσον κληθούμε να χειριστούμε τους αυξημένους αριθμούς, αναμένουμε βοήθεια από την ΕΕ, όχι μόνο σε οικονομικό-τεχνικό, αλλά και σε θέματα μετεγκαταστάσεων.