ΥΠΕΣ: Περίπολα επί 24ώρου βάσεως για έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης

Για περίπολα επί 24ώρου βάσεως για έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης για τη διακίνηση στη νεκρή ζώνη, έκανε λόγο ο  Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, με δηλώσεις του σήμερα  στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ. Ο Υπουργός  αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της διακίνησης στη νεκρή ζώνη και στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πλήρες κείμενο των εερωτο-απαντήσεων του κ. Υπουργού, έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Mε την απόφαση των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αλλάζει κάτι στη ζωή των πολιτών που διακινούνται στις περιοχές της νεκρής ζώνης;

Απάντηση: Νομίζω είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα,η οποία προκύπτει από το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να θέλω να συνδέσω το ένα με το άλλο και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση. Είχα εξαγγείλει ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα ήταν θέμα στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα. To Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει μια σειρά από μέτρα με τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενημέρωση.

Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν αποφασίσει σειρά μέτρων διότι θέλουμε να κάνουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, θέλουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ιδιαίτερα σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές ,όπως είναι η περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας. Σ’ αυτή την περιοχή, τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συγκρούσεις μεταξύ αλλοδαπών και μεταναστών, μια έξαρση η οποία μας ανησυχεί και θα πρέπει ,οπωσδήποτε, να την ελέγξουμε. Το δεύτερον είναι ότι θέλουμε να γίνουμε αποτελεσματικοί στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης απ’ όπου και αν αυτή διέρχεται μέσω της Πράσινης Γραμμής στις ελεύθερες περιοχές. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που σε πρώτο χρόνο αρχίζει αυτή η εκστρατεία, η οποία θα αξιολογείται με πρώτο χρόνο εφαρμογής μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Θα γίνει αξιολόγηση και αν χρειαστεί θα συνεχίσει. Θα είναι περίπολα μελών της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και ο λόγος είναι προφανής. Η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να ελέγξει στοιχεία ατόμων, όπως μπορεί η Αστυνομία. Η ταυτόχρονη παρουσία της Αστυνομίας έχει ακριβώς αυτό το σκοπό.

Τα περίπολα θα είναι επί 24ώρου βάσεως και θα είναι εμφανή. Σκοπός μας δεν είναι να στρατιωτικοποιήσουμε την πρωτεύουσα, αλλά να στείλουμε το μήνυμα της ασφάλειας όπως έχω πει προηγουμένως και την ίδια ώρα θα ενισχυθούν με πρόσθετα περίπολα της ΜΜΑΔ, τα οποία θα είναι από τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Δεν θα θέλαμε να δώσουμε το εύρος των περιπολιών για πολύ προφανείς λόγους. Θα γίνουν όμως αισθητά, ιδιαίτερα στο θέμα της περιτειχισμένης πόλης της Λευκωσίας διότι θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι να κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι το εξής:

Αναγνωρίζοουμε ότι οι Υπηρεσίες Ασύλου έχουν έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, αλλά και η ίδια η διαδικασία δεν μας ικανοποιεί. Μέσα από τη διαδικασία προκύπτουν πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των διάφορων εξετάσεων που πρέπει να γίνουν και των δυνατοτήτων προσφυγής των αιτητών στα δικαστήρια. Γι’ αυτό τον λόγο διυπουργική επιτροπή θα επισκεφθεί σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελούμενη από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας, ακριβώς για να συζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση με σκοπό τη σύντμηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων. Ο σκοπός είναι προφανής. Δεν θέλουμε να διαιωνίζεται η παραμονή ανθρώπων στη χώρα μας στο στάδιο της εξέτασης. Θέλουμε να συντμήσουμε αυτούς τους χρόνους. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνεργασία και μέσα από τα πλαίσια της νομιμότητας να υιοθετήσουμε πρακτικές οι οποίες να επιφέρουν αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Ας υποθέσουμε ότι κοντά σε ένα οδόφραγμα η Αστυνομία εντοπίσει κάποιον που ήρθε παράνομα. Τι γίνεται μετά;

Απάντηση: Τα περίπολα είναι ήδη ενήμερα για τη διαδικασία που θα ακολουθείται. Θα ειδοποιείται ο Αστυνομικός Σταθμός της περιοχής και στη συνέχεια θα προωθούνται οι συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διαχείριση των παράνομων που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η αποτελεσματικότητα έγκειται στο γεγονός ότι θα εντοπίζεται το συγκεκριμένο άτομο και θα κρατείται επί τόπου μέχρι η Αστυνομία να προβεί στην ενδεδειγμένη διαδικασία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ,αλλά προς το παρόν έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες σε αυτούς που θα διαχειριστούν το συγκεκριμένο θέμα.

Ερώτηση: Υπάρχουν και σκέψεις για κάμερες;

Απάντηση: Έχουν προωθηθεί ,ταυτόχρονα και παράλληλα, πάρα πολλά μέτρα. Το κάθε συναρμόδιο Υπουργείο έχει τις δικές του δικαιοδοσίες. To συγκεκριμένο θέμα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας και, ενδεχομένως, να υπάρξουν ανακοινώσεις εκ μέρους τους.

Ερώτηση: Όσον αφορά τη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτίθεστε να κάνετε κάτι με όσους διαμαρτύρονται;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς, υπάρχει αποφασιστικότητα και θα προχωρήσουμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε ανακοινώσει. Σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων θα δώσουμε το στίγμα των προθέσεών μας. Όσον αφορά τις αντιδράσεις, πρέπει να πω ότι εμείς θεωρούμε ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξουν αντιδράσεις διότι μιλάμε για μεγάλη μεταρρύθμιση. Οι αντιδράσεις ,όμως, όπως έχουμε καταγράψει, στηρίζονται κυρίως σε τοπικιστικά θέματα και όχι σε θέματα επί της ουσίας της μεταρρύθμισης, κάτι το οποίο μας χαροποιεί. Θυμίζω ότι το σχέδιο της μεταρρύθμισης πέρασε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων. Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι χαιρετίζουμε την υπευθυνότητα με την οποία η Ένωση Δήμων τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.

Έχουμε διαπιστώσει ότι σε ορισμένα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενδεχομένως να μην έχουν λάβει λεπτομερή ενημέρωση, ίσως να έχουν απουσιάσει από ορισμένες συσκέψεις που έγιναν. Έχω πει ότι το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες. Θέλω να επαναλάβω ότι η ουσία της μεταρρύθμισης δεν είναι το θέμα των συνενώσεων, αλλά οι τεράστιες αρμοδιότητες ,αριθμητικά, ποιοτικά και ποσοτικά που δίνονται στους Δήμους για να δούμε μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση και είμαι βέβαιος ότι όταν ενημερωθούν -έχω ήδη προγραμματίσει συγκεκριμένες συναντήσεις- για τις νέες αρμοδιότητες που θα έχουν, τότε θα μετριαστούν και οι αντιδράσεις όσον αφορά το θέμα των συνενώσεων.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια δυνατότητα διαφοροποίησης;

Απάντηση: Στην εξέλιξη της πορείας θα δούμε αν υπάρχει δυνατότητα διαφοροποίησης. Αυτή την ώρα έχουμε ενώπιόν μας μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Η Κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση. Θέλουμε ν’ ακούσουμε επιχειρήματα και όχι απλώς αντιδράσεις τοπικού χαρακτήρα και αν μέσα από τη συζήτηση διαφανεί ότι υπάρχουν αιτιολογίες για οτιδήποτε, δεν είμαστε δογματικοί, μπορούμε να συζητήσουμε κάποια πράγματα. Μπροστά μας ,όμως ,έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση και αυτή είναι που στηρίζουμε αυτή τη στιγμή.»