ΥΠΕΣ: Οι συμβάσεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν με ”σκανδαλώδη τρόπο”

Στις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι “για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει στο ΥΠΕΣ να κλείσουμε σύμβαση για δύο ελικόπτερα με 1 εκατ. 600 χιλιάδες ευρώ” και πρόσθεσε ότι “η προηγούμενη σύμβαση (για τα ίδια ελικόπτερα) ήταν 2 εκατ. 400 χιλιάδες και αν πάμε χρόνια πίσω έφτανε τα 3,5 εκατ. ευρώ”.

Ενώ μίλησε παράλληλα για συμβάσεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια με “σκανδαλώδη τρόπο”.

Πρόσθεσε ότι, “Τώρα θα μου πείτε πώς από τα 3,5 εκατ. καταφέραμε να πάμε στο 1,6 εκατ. είναι ενδεικτικό του τρόπου που γίνονταν αυτές οι συμβάσεις, του διάτρητου θα έλεγα τρόπου, κατά σκανδαλώδη τρόπο, με αποτέλεσμα η Δημοκρατία να υφίσταται αυτές τις ζημιές διότι περί ζημιές πρόκειται, να χάνεις δύο εκατ. το χρόνο για δύο ελικόπτερα”, είπε.

Μάλιστα ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα ίδια ελικόπτερα.

Παράλληλα, είπε ότι η Δημοκρατία θα έχει στη διάθεσή της δύο ελικόπτερα της ΕΦ, δύο από την Αστυνομία, δύο αεροπλάνα από το Τμήμα Δασών, δύο ελικόπτερα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη διάθεση της Δημοκρατίας βρίσκονται και τα πτητικά μέσα των βρετανικών βάσεων εάν χρειαστεί ανάγκη.

“Ευχόμαστε να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες πυρκαγιές αλλά την ίδια ώρα θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε από πλευράς ετοιμότητας να μπορούμε να ανταποκριθούμε”, είπε ο κ. Χάσικος.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “τόσο από το ΥΠΑΜ, άλλο τόσο από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, επίσης από το Τμήμα Δασών, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Πολιτική Αμυνα, το Ταμείο Θήρας, όλοι αυτοί που είναι εμπλεκόμενοι, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης, να σας πω ότι στις 29 του Μάη θα γίνει μια άσκηση έτσι ώστε αυτές οι προφορικές διαβεβαιώσεις να δούμε κατά πόσο και στο πεδίο στα πλαίσια της άσκησης μπορούν να υλοποιηθούν”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της καινούργια μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών, είπε ότι φέτος η ΕΦ από ένα ελικόπτερο θα έχει δύο καθώς έχουν περατώσει τις εκπαιδεύσεις τους οι πιλότοι και η ΕΦ είναι έτοιμη να διαθέσει και δεύτερο ελικόπτερο.

Επίσης, η  αστυνομία διαθέτει δύο ελικόπτερα, το Τμήμα Δασών δύο αεροπλάνα, και το ΥΠΕΣ έχει κατακυρώσει την προσφορά για άλλα δύο ελικόπτερα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι οι βρετανικές βάσεις πάντοτε, εάν και εφόσον καλούνταν, συνέβαλλαν με προθυμία στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Εξήγησε όμως ότι πρώτα επιχειρούν τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας και μετά εάν υπάρχει ανάγκη, καλούνται και οι βάσεις.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Αμυνας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, εκ μέρους του Υπουργού, η Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας , ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Έπαρχοι, το Ταμείο Θήρας και η Διοικητής της Πολιτικής Αμυνας.