ΥΠΕΣ: Η πλειοψηφία των κρατών τάσσεται υπέρ της επιστροφής μεταναστών

ΥΠΕΣ: Η πλειοψηφία των κρατών τάσσεται υπέρ της επιστροφής μεταναστών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων κρίνεται για τη χώρα μας εξαιρετικά σημαντικό.

Επεξηγήσαμε με σαφήνεια τις δυσβάστακτες πιέσεις που η Kύπρος δέχεται, με ιδιαίτερη αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Για πρώτη φορά, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, η οποία δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, με την συνυπογραφή των δύο εγγράφων που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, αναγνώρισε την αναγκαιότητα για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και τη συνομολόγηση συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες, κάτι που η ίδια η χώρα μας προέταξε στο κοινό έγγραφο που συνυπογράψαμε με τους MΕD5.

Συζητήσαμε και ανασκοπήσαμε ακόμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τις τελευταίες εξελίξεις, και την ανθρωπιστική κρίση που η συγκεκριμένη χώρα αντιμετωπίζει. Αξιολογήσαμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών. Παραμένει διάχυτη η ανησυχία όλων μας για την επιδείνωση της κατάστασης, και την αναγκαιότητα για περαιτέρω λήψη μέτρων, ούτως ώστε να αποτραπεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη».