ΥΠΕΣ: Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Συμφωνούμε ότι πρέπει να φροντίσουμε να οδηγήσουμε τα νομοσχέδια για ψήφιση εντός των χρονοδιαγραμμάτων της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου

«Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει άλλο, επομένως πρέπει να κινηθούμε τάχιστα αναγνωρίζοντας το πιεστικό των χρονοδιαγραμμάτων», είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η σημερινή συνάντηση με την Ένωση Δήμων είναι μια συνέχεια της συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια με την Ένωση Δήμων, η οποία είναι ο βασικός εταίρος μαζί με την Ένωση Κοινοτήτων», και σημείωσε ότι με την τελευταία έχει προηγηθεί μια συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι «ακριβώς στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας έγινε ενημέρωση από μέρους μου για όσα έχουν διαμειφθεί στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και βεβαίως για το γεγονός ότι έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στα τελικά κείμενα, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων».

Σημείωσε ότι πέραν της ανασκόπησης, αυτό το οποίο ξεκάθαρα έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας είναι ότι «επιβάλλεται να υπάρξει διασαφήνιση του προβλήματος που ανέκυψε με το θέμα των δημοψηφισμάτων, άρα θα αναμένουμε τις τοποθετήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους. Την ίδια ώρα έχει εκφραστεί και από την Ένωση Δήμων και από το Υπουργείο Εσωτερικών η βούληση ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει άλλο, επομένως πρέπει να κινηθούμε τάχιστα αναγνωρίζοντας το πιεστικό των χρονοδιαγραμμάτων».

Ο κ. Νουρής είπε ότι το τρίτο θέμα το οποίο συζητήθηκε είναι τα σενάρια που αφορούν στον αριθμό των Δήμων. «Το Υπουργείο Εσωτερικών παραθέτει για πολλοστή φορά τη δική μας θέση για την αναγκαιότητα να παραμείνουμε στα σενάρια που έχουν προταθεί στη Βουλή, όχι γιατί είναι αυτοσκοπός ο συγκεκριμένος αριθμός που έχει προταθεί, αλλά γιατί πολύ απλά δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης, που δεν διασφαλίζεται με τα προτεινόμενα σενάρια, όπως έχουμε επεξηγήσει άλλωστε και στη Βουλή», είπε.

Σημείωσε ότι «το τέταρτο θέμα, το όποιο είναι καλά γνωστό και το οποίο έχω κοινοποιήσει στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, είναι ότι ‘επικρέμεται’ η παρατήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ήταν μια υποχρέωση πάγια η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτό, διευκρίνισε ο κ. Νουρής «μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ενδεχόμενο στο θέμα της χρηματοδότησης για εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης των 980 εκ ευρώ, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία, αύτη την περίοδο τα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε».

Τέλος, είπε ότι συζητήθηκαν κάποιοι προβληματισμοί της Ένωσης Δήμων αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης, και κατά κύριο λόγο όσον αφορά στο ‘ενιαίο’ της αδειοδότησης. «Έχω πει στους εκπροσώπους και στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο -άλλωστε το έχω εκφράσει και μέσα από επιστολή μου που έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή- να εμβολιάσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση με εκείνες τις διατάξεις που θα κάνουν τις Τοπικές Αρχές κοινωνό και συμμέτοχο στη διαδικασία αδειοδότησης. Εξήγησε ότι στόχος είναι να μην υπάρχει «έγνοια από μέρους της Ένωσης Δήμων ότι δηλαδή με την απόδοση της αρμοδιότητας της αδειοδότησης στα επαρχιακά Συμβούλια ότι αποξενώνονται οι Δήμοι». «Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στο θέμα της αδειοδότησης» τόνισε ο κ. Νουρής. Πρόσθεσε ότι «εκείνο που έχουμε επεξηγήσει είναι ότι με αυτή τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση που έχουμε στα νομοσχέδια δημιουργούμε πέντε αδειοδοτούσες αρχές στη χώρα μας, κάτι το οποίο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εφαρμογή και των τοπικών σχεδίων, αλλά και ομοιογενών πολιτικών σε κάθε επαρχία». Από την άλλη είπε, «θέλουμε να αποδώσουμε στις Τοπικές Αρχές λόγο, όπως λόγο θέλουμε να δώσουμε και στους πολίτες για κάθε σημαντική ανάπτυξη που θα συμβαίνει στην επικράτεια κάθε νέου Δήμου και αυτό θα φροντίσουμε να το διασφαλίσουμε, αν χρειάζεται και με κάποιες τροποποιήσεις στα κείμενα του υφιστάμενου νομοσχεδίου».

Καταλήγοντας ο Υπουργός είπε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή με την Ένωση Δήμων με γνώμονα το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου να φροντίσουμε να οδηγήσουμε τα νομοσχέδια ενδεχόμενα στην Ολομέλεια για ψήφιση».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Ανδρέας Βύρα, στην εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Υπουργό, «το πρώτο πράγμα που τονίσαμε ξανά είναι την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης».

Τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Και δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ούτε χρόνος υπάρχει για αναβολή. Έγινε μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, η οποία έχει πάνω από τρία χρόνια που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Καταλήξαμε σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει βασικές και διαχρονικές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η μεταρρύθμιση».

Ανέφερε ο κ. Βύρας ότι στη συνάντηση μίλησαν για τα διάφορα θέματα τα οποία προέκυψαν από τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. «Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό ότι έχει κάποια θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν και νομικής φύσεως και πρακτικής φύσεως, όπως διαμορφώνεται η συζήτηση πλέον στην Επιτροπή Εσωτερικών» είπε.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό για κάποια θέματα που έχουν σταλεί για γνωμάτευση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ μέρος των συζητήσεων είπε ότι ήταν και άλλα ζητήματα όπως ο αριθμός των Δήμων και τα δημοψηφίσματα.

«Τονίσαμε τις θέσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων για κάποια από τα θέματα αυτά και από την άλλη εκφράσαμε και κάποιες δικές μας θέσεις και ιδιαίτερα για το θέμα των αδειοδοτήσεων – ελπίζω να μην υπάρξουν κι άλλες σημαντικές αλλαγές στη Βουλή- που είναι ακριβώς το θέμα ποιος θα εγκρίνει τις διάφορες άδειες» είπε.

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε τις έντονες μας επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την αλλαγή αυτή, η οποία διαμορφώθηκε μέσω της συζήτησης στη Βουλή. Και ένα θέμα το οποίο δεχόμαστε έντονες αντιδράσεις από όλους σχεδόν τους Δήμους» σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Εκφράσαμε ξανά τη βούληση μας και τη θέλησή μας για εποικοδομητική συζήτηση και προσέγγιση προκειμένου να πετύχει η μεταρρύθμιση. Και επαναλαμβάνω ότι τονίσαμε για ακόμη μια φορά ότι η Ένωση Δήμων και σχεδόν όλοι οι Δήμοι την έντονη τους θέση ότι πρέπει να περάσει αυτή η διαδικασία», κατέληξε ο κ. Βύρας.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ένωσης Δήμων για τον αριθμό των Δήμων, ο Πρόεδρος είπε ότι ως Ένωση Δήμων δεν είχε απόφαση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των Δήμων. Είναι προσωπικές απόψεις των μελών της Εκτελεστικής διευκρίνισε. Εξήγησε δε ότι «όταν πήραμε τις αποφάσεις μας, είχαμε μιλήσει για 12 με 14 Δήμους. Δεν είναι το κύριο ο αριθμός των Δήμων». «Οι συγχωνεύσεις και συνενώνεις είναι ‘αναγκαίο κακό’», όπως το χαρακτήρισε, «προκειμένου να πετύχουμε τη μεταρρύθμιση». «Και για να έχουμε τις εξουσίες που θέλουμε και για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο που πρέπει να έχουμε, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος» τόνισε.

Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα ο κ. Βύρας ερωτηθείς για τη θέση της Ένωσης Δήμων, μετέφερε τη θέση της Γενικής Συνέλευσης λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημοψηφίσματα. Αυτή είναι η απόφαση ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας απόψεις, κατέληξε.