ΥΠΕΣ για δημοσίευμα: Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης

«Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατά παρέκκλιση χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας στηρίχθηκε σε πραγματικά και όχι σε λανθασμένα στοιχεία ή γεγονότα»

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ημερ. 6/2/2017, με τίτλο «Αποθήκη βαφτίστηκε ταβέρνα στην Πέγεια», το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατά παρέκκλιση χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας στηρίχθηκε σε πραγματικά και όχι λανθασμένα στοιχεία /γεγονότα.

Η ανάπτυξη αφορά μετατροπές σε υφιστάμενη παραδοσιακή κατοικία και αλλαγή χρήσης της σε ταβέρνα στην Πέγεια, καθ’ ότι το κτήριο είναι όλο πετρόκτιστο με εμφανή στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ο τίτλος ιδιοκτησίας αναφέρεται σε ισόγεια κατοικία. Ανεξάρτητα, όμως, εκείνο που ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αρχιτεκτονική αξία της οικοδομής και όχι αν δεν ήταν σε λειτουργήσιμη κατάσταση ή αν μοιάζει με αχρησιμοποίητη αποθήκη, όπως υποστηρίζεται στο άρθρο. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το τεμάχιο της ανάπτυξης εμπίπτει εξ ολοκλήρου σε Τουριστική Ζώνη Τ2β και σε Ζώνη Προστασίας της Παραλίας.

Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη (αξιόλογη οικοδομή εντός Ζώνης Προστασίας της Παραλίας), ακολουθήθηκε η πιο κάτω διαδικασία για χορήγηση της σχετικής Πολεοδομικής Άδειας:

1. Στις 25/09/2012 υποβλήθηκε αίτηση για κατά παρέκκλιση χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας με βασικό λόγο παρέκκλισης την ανάπτυξη εντός Ζώνης Προστασίας της Παραλίας.

2. Η έκθεση της Πολεοδομικής Αρχής (Επαρχιακός Λειτουργός Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως) προς το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων (ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ) φέρει ημερομηνία 11/04/2013 και η σχετική έκθεση της Αν. Διευθύντριας Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως φέρει ημερομηνία 30/09/2013, όπου και οι δύο Αρχές εισηγούνται την έγκριση της αίτησης υπό προϋποθέσεις και όρους.

3. Στις 05/12/2013, και πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίασή του με αρ. 19/2013, το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως εγκρίνει τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας με όρους και προϋποθέσεις:

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η άδεια περιορίστηκε εντός του κελύφους της υφιστάμενης οικοδομής με μόνο κάποιους υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι δεν εγκρίθηκαν οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις /διαμορφώσεις εκτός κτηρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ενδεχόμενη διόρθωση λάθους των εγγεγραμμένων συνόρων του τεμαχίου (αναπροσαρμογή συνόρων) από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στο οποίο επίσης αναφέρεται το δημοσίευμα.

Καταληκτικά, στη συγκεκριμένη υπόθεση τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες από τον Νόμο διαδικασίες για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του ισχύοντος Σχεδίου Ανάπτυξης».