ΥΠΕΣ: Απάντηση σε δημοσίευμα για έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου σε αλλοδαπό μαθητή

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου στον αλλοδαπό μαθητή

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», με τίτλο «Απανθρωπιά για 15χρονο», το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

(α) Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών, θα εκδοθεί προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο για να μπορέσει ο εν λόγω μαθητής να ταξιδέψει, για εκπλήρωση των σχολικών του υποχρεώσεων. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τον εν διαστάσει Κύπριο σύζυγο της μητέρας του, να υποβάλει κανονική αίτηση για εξασφάλιση του ειδικού αυτού εγγράφου.

(β) Στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεν εκκρεμεί οποιαδήποτε αίτηση για εγγραφή του παιδιού ως Κύπριου Πολίτη. Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το θέμα της κηδεμονίας ή και υιοθεσίας του 15χρονου από τον εν διαστάσει Κύπριο σύζυγο της μητέρας του, η οποία εγκατέλειψε την Κύπρο.

(γ) Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να εξετάσει κατά προτεραιότητα τυχόν αίτημα για εγγραφή του ανήλικου ως Κύπριου Πολίτη, αφού υποβληθεί σχετική αίτηση μετά που θα ξεκαθαρίσουν και τα ζητήματα κηδεμονίας/υιοθεσίας του παιδιού.