ΥΠΕΣ: Απάντηση για δημοσίευμα σχετικά με έξωση γυναίκας από προσφυγική κατοικία

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο «Έξωση από προσφυγικό», αναφορικά με έξωση από προσφυγική κατοικία της κας Μαρούλας Παπαγεωργίου, επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Η κα Μαρούλα Παπαγεωργίου υποβάλλει αιτήσεις από το 2010 για παραχώρηση του ισόγειου διαμερίσματος με αρ. 4, στην οδό Σαρανταπόρου 22 στον Κυβερνητικό Οικισμό Ομόνοια, όπου διέμεναν οι αποβιώσαντες γονείς της και το οποίο κατακρατείτο. Η αιτήτρια είναι εκτοπισμένη, παντρεμένη με Ελλαδίτη και μητέρα δύο παιδιών 22 και 20 ετών, τα οποία σπουδάζουν στην Ελλάδα. Τόσο η αιτήτρια όσο και η οικογένειά της διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, κατά διαστήματα, για την περίοδο 2012-2014, η αιτήτρια διέμενε στην Κύπρο και φιλοξενείτο από την αδελφή της, η οποία διαμένει σε οικιστική μονάδα στον Κυβερνητικό Οικισμό ‘Τέσσερα Φανάρια’. Η αιτήτρια είναι κάτοχος μισού οικοπέδου στην Αγ. Φύλα (το υπόλοιπο ανήκει στην αδελφή της), το οποίο απέκρυψε από την Υπηρεσία Μέριμνας (ΥΜΑΠΕ).

Το αίτημα της κας Παπαγεωργίου απορρίφθηκε επανειλημμένα από την Επιτροπή Στεγαστικής Βοήθειας (ΕΣΒ). Η εν λόγω κατοικία παραχωρήθηκε στις 18/2/1985 στον πατέρα της κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου. Στην αίτηση του ο κ. Παπαγεωργίου συμπεριέλαβε τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά. Κατά την υπογραφή όμως της Άδειας Χρήσης συμπεριλήφθηκε μόνο η σύζυγος και η κόρη του Θεοδώρα, καθότι η κόρη του Μαρούλα βρισκόταν στην Ελλάδα και ο υιός του στο Λονδίνο. Ο πατέρας και η μητέρα της αιτήτριας απεβίωσαν στις 8/10/1992 και 1/1/2006 αντίστοιχα, προ της ισχύος του σχετικού Νόμου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησία/πιστοποιητικών μίσθωσης. Σημειώνεται ότι από τους επιτόπιους ελέγχους που διενέργησε η ΥΜΑΠΕ, καθώς και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκε η αιτήτρια να διαμένει στην εν λόγω κατοικία, η οποία κατακρατείται παράνομα από την αδελφή της. Ως εκ τούτου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε στη διαδικασία έξωσης. Έχει εκδοθεί διάταγμα έξωσης για οριστική συμμόρφωση με προθεσμία μέχρι 3/10/2014, στο οποίο δεν υπήρξε συμμόρφωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και κυρίως ότι η κα Μαρούλα Παπαγεωργίου, (α) δεν πληροί τα κριτήρια για παραχώρηση της εν λόγω οικιστικής μονάδας καθότι η οικογένειά της δεν διαμένει μόνιμα στη Κύπρο και είναι κάτοχος μισού οικοπέδου στη Λεμεσό (β) δεν τεκμηριώνεται η διαμονή της στην αιτούμενη κατοικία (γ) υπάρχουν δέκα συνεχείς απορριπτικές αποφάσεις της ΕΣΒ, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε το αίτημά της για παραχώρηση της εν λόγω κατοικίας.

Εν πάση περιπτώσει, η αιτήτρια έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο θα κρίνει κατά πόσο έχει δίκαιο ή όχι η αιτήτρια».