Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα με 154 ψήφους υπέρ

Το  πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου που θα ξεκλειδώσει τη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί 7 άρθρων (1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 21), με 154 ψήφους υπέρ.

Επί της αρχής ψήφισαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλαδή 154 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (140 βουλευτές).

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές. Απουσίασαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γενηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι). Όλοι έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την ψήφο τους, η οποία ταυτιζόταν με εκείνη του κόμματός τους. Ωστόσο η επιστολή εκφράζει πρόθεση ψήφου και δεν προσμετρήθηκε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία σε άρθρα του νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα στα 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις), 2 (φορολογικά θέματα), 5 (100 δόσεις), 10 (Ελεγκτικό Συνέδριο), 13 (ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ), 14 (ΑΚΑΓΕ), 17 (σύμβαση ΟΣΕ για τροχαίο υλικό), 21 (εμπορία οίνου).

Στα άρθρα ψήφισαν:

-ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες: ναι σε όλα εκτός από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ψήφισε ναι επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.

-ΝΔ: όχι σε όλα εκτός του 14 που είπε ναι.

-Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων: όχι σε όλα.

-Δημοκρατική Συμπαράταξη: όχι σε όλα εκτός του 14 και του 17 που είπαν ναι.

-Ποτάμι: όχι σε όλα εκτός από το 10 που ψήφισε ναι.

Μοναδική «παραφωνία» στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος καταψήφισε συγκεκριμένα άρθρα. Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δεν ψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21 γιατί «σωρεύουν αβάσταχτα βάρη για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης και καλούνται πλέον να πληρώσουν και από… αυτά που δεν έχουν. Πιστεύω ότι αυτές οι νομοθετικές διατάξεις συνιστούν μετατόπιση από τις βασικές μας δεσμεύσεις».

Νωρίτερα, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής έγινε σε υψηλούς τόνους με τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με αιχμή το θέμα των πόθεν έσχες των κυρίων Φλαμπουράρη και Σταθάκη, με τον πρωθυπουργό να καλύπτει πλήρως τους δύο υπουργούς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον χαρακτηρίζει «Δικαστή που έβγαλε ήδη απόφαση» και να τον καταγγέλλει για παρέμβαση στο θεσμικό έργο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.