Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 153 “ναι”

Ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014, υπερψηφιστηκε με  153 ψήφους υπέρ, έναντι 142 κατά και ένα «παρών». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  έδωσαν  ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατά του νέου προϋπολογισμού τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πλην του Γιώργου Κασαπίδη που δήλωσε «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε εργασίες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

Είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας. Η ψήφισή του είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά» και σημείωσε ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε  ο κ. Τσίπρας».

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται χώρα φυσιολογική. Αντίθετα, δεν υπάρχει τίποτε το φυσιολογικό για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, απ’ αυτά που υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση»- ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ακινήτων των φτωχών και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, για τα οποία σύντομα θα αποδειχθεί πως εξακολουθεί να υπάρχει προστασία- ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία σύντομα θα αποδώσει με κεφαλαιακή ρευστότητα στην αγορά.

Ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε πως τη χρονιά που πέρασε, συντελέστηκαν τέσσερις μεγάλες ανατροπές- πραγματικές επαναστάσεις για τα δεδομένα της Ελλάδας: Πρόκειται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, την εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, την πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού του 2013 σε τέσσερις από τους πέντε κύριους τομείς και τέλος τη στροφή στην ανάκαμψη.