Υπερψήφισε το ελληνικό πακέτο βοήθειας η γερμανική Βουλή-Διαφαίνονται οι πρώτες επιτυχίες

Εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα όπως αυτό αποφασίστηκε απο το Eurogroup της περασμένη Δευτέρας.  473 γερμανοί βουλευτές υπερψήφισαν την απόφαση έναντι 100 που ψήφισαν κατά ενώ 11 απείχαν. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ  ψήφισαν τη συμφωνία.  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παρότι δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί ο όγκος του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους,  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σημείωσε ότι αρχίζουν να διαφαίνονται «οι πρώτες επιτυχίες», “θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα” όπω τόνισε.

«Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών», είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Β. Σόιμπλε που νωρίτερα είχε προτρέψει τους γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

“Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε ο ίδιος.

«Χωρίς την υποστήριξή μας, δε διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της», είπε προσθέτοντας: «Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το γερμανικό Σπίγκελ  ο κ. Σόιμπλε φέρεται να συγκρίνει την «πτώση» στην Αθήνα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μιλώντας πριν από λίγο στο γερμανικό κοινοβούλιο φαίνεται να στηρίζει την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.