“Υπερδύναμη” η Γαλλία στις εξαγωγές όπλων

Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών που κάνουν εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού είναι η Γαλλία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε στο κοινοβούλιο ο Γάλλος υπουργός άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, κυρίως λόγω των παραγγελιών από την Ασία. Έτσι, η χώρα παραμένει στην ομάδα των πέντε πρώτων κρατών στις εξαγωγές.Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 27% σε σχέση με τα 5,12 δισεκατομμύρια ευρώ από παραγγελίες του 2010.

Την περίοδο 2006-2011 η Γαλλία είχε την τέταρτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ που είχαν το 44% της αγοράς, της Ρωσίας με 14%, της Βρετανίας με 11% και μπροστά από το Ισραήλ με 5,5%. Οι άλλοι μεγάλοι ευρωπαίοι εξαγωγείς είναι η Γερμανία με 3,9% και η Ιταλία με 3,6%.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού απορρόφησε πέρυσι το 42% των γαλλικών εξαγωγών, με την Ινδία να ζητεί τον εκσυγχρονισμό 51 μαχητικών αεροσκαφών της τύπου Mirage 2000 και τη Μαλαισία να παραγγέλνει εξοπλισμό για τεθωρακισμένα.

Σε μια πενταετή περίοδο, η Μέση Ανατολή –με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– ήταν ο πρώτος προορισμός των γαλλικών όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 26% των παραγγελιών.